Na hlavný obsah

Parlament schválil zákon, ktorý by mal podporiť rodinné podnikanie

Opozícia zákon kritizuje s tým, že je pre papalášov.

Parlament schválil zákon, ktorý by mal podporiť rodinné podnikanie
Na ilustračnej snímke pečivo. Foto: RTVS

Parlament tesnou väčšinou schválil zákon, ktorý by mal podporiť rodinné podnikanie. Podľa ministerstva práce, novela pomôže malým firmám nielen zarábať. Opozícia zákon kritizuje s tým, že je pre papalášov.

Na Slovensku máme podľa odhadov zhruba 13 000 malých fariem založených na princípe rodinného podnikania. Aj takýmto firmám má od budúceho roka pomôcť nový zákon, zameraný na sociálnu ekonomiku. Týkať sa má napríklad aj rodinných reštaurácií.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Prečo by rodinný príslušník, ktorý pomôže dajme tomu v rodinnej reštaurácii, ktorá je rodinným podnikom a večer príde pomôcť manželka alebo dieťa, alebo brat do reštaurácie, prečo by mal čeliť hrozbe, že sa jedná o nelegálnu prácu?“ uviedol Milan Krajniak (Sme rodina), minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Po novom by podnikatelia mohli peniaze využiť na podporu svojej rodiny.

“Na vzdelávanie členov, to má svoju logiku a opodstatnenie. No ale po druhé na prilepšenie k dôchodku členom rodiny, po tretie, na zaplatenie lepšieho lekára, prosím vás čo to je? Kto to je lepší lekár, kto je horší lekár? Veď toto je všetko proti sociálne. Toto je pre papalášov!“ uviedol Járn Richter (Smer-SD), poslanec NR SR, bývalý minister práce.

Kritika zo strany SaS

Okrem Smeru novelu nepodporili ani poslanci z SaS. Podľa nich je zákon nesystémový a ukladá podnikateľom ďalšie povinnosti.

“Má vznikať nejaký nový register, majú tam mať nejakú rodinnú radu, vôbec to nerieši to, čo by sme mali pri rodinnom podnikaní riešiť, ako je napríklad nástupníctvo, keď deti preberajú podnik po rodičoch, bol to paškvil,“ myslí si Peter Cmorej (SaS), poslanec NR SR, člen Výboru NR SR pre sociálne veci.

Podľa asociácie hotelov a reštaurácií máme na Slovensku veľa rodinných podnikov. V novele očakávali viac benefitov.

Šéf Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák dodal, že štát by mal rodinné podniky oslobodiť aj od zbytočnej administratívy a zamyslieť sa tiež nad možným znížením daňovo-odvodového zaťaženia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika