Na hlavný obsah

Plat nového primátora pobúril obyvateľov

Spisujú petíciu.

Plat nového primátora pobúril obyvateľov
Na snímke nový primátor mesta Šahy Pál Zachar. Foto: RTVS

Z trojtisícového platu na viac ako päťtisíc eur v hrubom. Poslanci mesta Šahy schválili novozvolenému primátorovi 60 % navýšenie platu hneď na prvom zastupiteľstve. Zarábať tak bude asi o tisíc eur viac ako primátor krajskej Nitry. Obyvatelia sú proti a spisujú petíciu.

Novému primátorovi poslanci na uvítanie schválili okrem zákonom určeného trojtisícového platu aj jeho navýšenie – o maximálne možných 60 %. Chcú ho takto motivovať a odmeniť za doterajšiu prácu – síce nie ako primátora, ale dlhoročného poslanca.

„Najviac pracovitý, stále bol najviac pripravený,“ tvrdí o novom primátorovi poslanec mestského zastupiteľstva Štefan Nemcsok.

Obyvatelia Šiah s platom nového primátora nesúhlasia. Petíciou žiadajú aby poslanci svoje rozhodnutie zrušili. „Najprv človek, ak chce mať takúto odmenu, by mal dokázať, že dokáže plniť svoj volebný program alebo dokáže riadiť toto mesto,“ mysli si Martin Huden, obyvateľ mesta Šahy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dali sme mu motiváciu na to aby zostal taký, ako bol a viedol naše mesto trošku iným smerom,“ obhajuje primátorov plat Nemcsok.

Treba to porovnávať s ostatnými mestami. Napríklad Želiezovce, tam má primátor taký istý plat. Keď sa budeme tváriť, že má zarábať menej ako šofér kamiónu, tak je to priama cesta ku korupcii,“obhajuje sa primátor mesta Šahy Pál Zachar.

Online petíciu za zníženie platu podpísalo za týždeň 281 ľudí, od piatka (9. 12.) začali zbierať podpisy aj na bežné papierové hárky. Ozvali sa totiž aj starší obyvatelia, ktorí nemajú prístup na internet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny