Na hlavný obsah

Zákon stanovuje len minimálnu mzdu pre starostov a primátorov. Poslanci ju môžu navýšiť

A to až o 60 percent.

Zákon stanovuje len minimálnu mzdu pre starostov a primátorov. Poslanci ju môžu navýšiť
Poslanci v mestách a obciach v týchto dňoch schvaľujú plat svojmu primátorovi, či starostovi. Foto: RTVS

Poslanci v mestách a obciach v týchto dňoch schvaľujú plat svojmu primátorovi, či starostovi. Keďže zákon stanovuje len ich minimálnu mzdu, poslanci ju môžu navýšiť, až o 60 percent. Už teraz je zrejmé, že niektorí starostovia obcí budú zarábať viac ako primátori krajských miest.

Obec Turecká s takmer 160 obyvateľmi patrí k najmenším v Banskobystrickom kraji, čo sa odráža aj na nízkom obecnom rozpočte. Plat starostu a dvoch pracovníčok obecného úradu tvorí takmer polovicu z ročného rozpočtu.

Poslanci pracujú bez odmeny. Aby obec ušetrila, starosta už piate volebné obdobie nie je zamestnaný na plný úväzok.

„Navrhovaný úväzok 0,8 zo základného platu som prijal ako údel starostov malých obcí. Nie je to vždy všetko len o tých peniazoch, ale dôležitý je aj vzťah k ľudom,“ hovorí Ivan Janovec, starosta obce Turecká.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Iným príkladom sú obce na východe krajiny – Veľká Lomnica a Jarovnice. Hoci ide o obce len s tisíckami obyvateľov, poslanci starostom schválili plat s odmenami po päťtisíc eur v hrubom. Je to viac ako zarába napríklad primátor krajského mesta Žilina.

„Posledné 4 roky som mal základný plat. Pre obec Jarovnice som vybavil prakticky cez projekty skoro 7 miliónov eur. Viac sa venujem práci ako svojej rodine a všetkému inému,“ vysvetľuje Florián Giňa, starosta obce Jarovnice.

Plat primátorov a starostov sa zo zákona určuje ako násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve za uplynulý rok. S počtom obyvateľov násobky priemernej mzdy rastú. O veľkých rozdieloch v odmeňovaní môžu rozhodnúť miestni poslanci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny