Na hlavný obsah

Pre tragédiu migrantov v Lamanšskom prielive Briti obvinili 19-ročného mladíka

A to z napomáhania nelegálnej migrácii.

Pre tragédiu migrantov v Lamanšskom prielive Briti obvinili 19-ročného mladíka
Forenzné stany, ktoré sa postavili v prístave Dover počas rozsiahlej pátracej akcii po nehode plavidla v Lamanšskom prielive. Foto: TASR/AP

V súvislosti s potopením člna s migrantmi v Lamanšskom prielive úrady v Británii obvinili devätnásťročného mladíka z napomáhania nelegálnej migrácii. Informovala o tom v pondelok (19. 12.) agentúra Reuters.

Štyria migranti v stredu (14. 12.) zahynuli pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu do Británie v nafukovacom člne. Jednou z obetí bola aj maloletá osoba. Britský rybársky čln na mieste zachránil 39 migrantov vrátane 12 detí.

Polícia v pondelok uviedla, že podozrivého Ibrahima Bah bez trvalého bydliska obvinili z napomáhania k pokusu o ilegálny vstup do Británie.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin podľa denníka Financial Times (FT) vyzval Britániu, aby upravila svoj azylový systém. A tiež, aby podpísala pohraničné dohody o zabezpečení hraníc aj s Belgickom a Holandskom. Tým by Londýn podľa ministra pomohol predchádzať tomu, aby ľudia ohrozovali svoje životy preplávaniem prielivu v malých člnoch.

Darmanin v rozhovore s FT povedal, že takéto kroky by doplnili príslušnú dohodu podpísanú v novembri medzi Francúzskom a Britániou. Na jej základe Británia o 15 percent zvýši finančnú podporu Francúzsku. A to na 63 miliónov libier (prbližne 72,3 milióna eur) ročne.

Peniaze určili okrem iného na to, aby Paríž mohol zvýšiť počet policajtov hliadkujúcich na francúzskych plážach zo 200 na 300. Podľa Darmanina je však teraz dohoda neúplná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet