Na hlavný obsah

Prezident Zelenskyj navštívil ukrajinských vojakov v Bachmute

Mesto je pod pravidelnou paľbou.

Prezident Zelenskyj navštívil ukrajinských vojakov v Bachmute
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojakov v Bachmute. Foto: president.gov.ua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (20. 12.) navštívil mesto Bachmut v Doneckej oblasti, kde sa medzi ukrajinskými vojakmi a ruskými inváznymi silami odohrávajú tie najťažšie boje. Informovala o tom kancelária ukrajinského prezidenta.

„Zelenskyj navštívil frontovú líniu v Bachmute a tamojším vojakom odovzdal vyznamenania a dary. Prezident už z Bachmutu odišiel,“ povedal verejnoprávnej stanici Suspilne prezidentov hovorca Serhij Nykyforov.

Zelenskyj navštívil pozície mechanizovaných brigád, ktorých vojaci útočia na ruských vojakov na vstupe do mesta, a vypočul si situačnú správu tamojšieho velenia.

Bachmut ležiaci na severe Doneckej oblasti mal pred ruskou inváziou mestom zhruba 70 000 obyvateľov. Ide o významný dopravný uzol, cez ktorý vedú cesty na Lysyčansk a Severodoneck, Slovjansk, Kramatorsk či Luhansk. Súčasťou frontu je od tohtoročného mája, keď sa Ukrajinci stiahli z obce Popasna, pripomína ruskojazyčný server BBC.

Mesto je odvtedy pod pravidelnou paľbou, väčšina obyvateľov pred bojmi utiekla. Časť budov zničili, netečie voda a nefunguje elektrina.

Zelenskyj, ktorý od vpádu ruských vojsk neopustil Ukrajinu, sa na front vydal už po niekoľkýkrát. Naposledy bol začiatkom tohto mesiaca vo východoukrajinskom Slovjansku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet