Na hlavný obsah

Rekonštrukcia Spišského hradu sa má čo najskôr obnoviť

Firma, ktorá vyhrala štátnu zákazku, práce ukončila predčasne.

Rekonštrukcia Spišského hradu sa má čo najskôr obnoviť
Na snímke Spišský hrad. Foto: TASR

Nad Spišským hradom krúži v týchto dňoch vrtuľník. Z kopca znáša dva veľké žeriavy. Tie tam nehybne stáli takmer rok, keď sa rekonštrukcia nehýbala. Zodpovední ju chcú obnoviť čo najskôr.

Stavebná spoločnosť Bing stav vyhrala štátnu zákazku a mala za takmer 5 miliónov eur, opraviť najvzácnejšiu časť hradu – Románsky palác z 13. storočia, západné paláce a hradnú kaplnku. Rozbehnuté práce však ukončili pre finančné problémy predčasne. 

“Išlo mu sedem faktúr, vo výške okolo 582 000 eur. Žiaľ, neboli uhradené financie všetkým firmám. Bol to jeden z dôvodov, prečo sme s nimi rozviazali spoluprácu,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vyhlasujú sa súťaže, že sa tam môže prihlásiť firma, ktorá ani nemá skúsenosti s Národnými kultúrnymi pamiatkami. Splní podmienky súťaže a tí ľudia to nevedia robiť,” sťažuje sa primátor mesta Spišské Podhradie Michal Kapusta.

Jeden žeriav sa podarilo zložiť, druhý by mali odstrániť začiatkom budúceho roka.

“My sme momentálne veľmi radi, že sa nám po šiestich mesiacoch podarí vyčistiť Spišský hrad od stavebného dvoru firmy Bing stav, tak aby sme vedeli spustiť proces verejného obstarávania,” doplnil Panis.

To chce Slovenské národné múzeum vyhlásiť po sviatkoch, 9. januára. Potom by mohla na hrad prísť pracovať ďalšia stavebná firma.

Podľa pôvodného plánu, sa mal Spišský hrad zrekonštruovať do septembra 2024. Už teraz je takmer isté, že tento termín nestihnú a oprava sa nie len predĺži, ale aj predraží.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko