Na hlavný obsah

Slováci v tomto roku nakupovali cez internet menej

Slovenská pošta eviduje aj nižší záujem o posielanie listov.

Slováci v tomto roku nakupovali cez internet menej
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Záujem o nakupovanie cez internet medziročne klesol o desať percent. Povedal to generálny riaditeľ Slovenskej pošty Ľubomír Mindek. Nižší záujem o nakupovanie cez internet zaznamenali aj súkromné prepravné spoločnosti. Slovenská pošta eviduje aj nižší záujem o posielanie listov.

Nákupy cez internet zaznamenali na Slovensku najväčší vzostup počas pandemických rokov 2020 a 2021. Počas lockdownov bola väčšina obchodov zatvorená. Slovenská pošta po dvoch silných rokoch zaznamenala pokles počtu zásielok.

„Konkurencia je veľká. Po úspechoch balíkového biznisu v minulom roku asi všetci konkurenti nastavovali kapacity na ďalší rast. Bohužiaľ, ďalší rast neprišiel,“ dodal Mindek.

Podobne sú na tom súkromné spoločnosti

Znížený záujem o internetové nákupy a kuriérske služby zaznamenali v priebehu tohto roka aj súkromné spoločnosti.

„V období pandémie bolo niekoľko lockdownov, ktoré trvali dokopy možno tri mesiace. Pre nás to znamenalo, že prakticky zo dňa na deň nám stúpol počet objednávok na prepravu zásielok o 100 percent,“ vysvetlil generálny riaditeľ Slovak Parcel Service Ján Ťurek.

Podľa Združenia slovenských spotrebiteľov môže byť za poklesom zásielok aj nízka dôveryhodnosť niektorých internetových obchodov. Alebo aj komplikácie pri reklamovaní tovarov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Počet reklamácií je dlhodobo stabilný. Sú to zanedbateľné percentá. Vždy sa môže stať, že nenaplníme očakávania zákazníka. Všetky takéto prípady štandardne riešime,“ priblížil Ťurek.

Slovenská pošta už niekoľko rokov čelí aj nižšiemu počtu prepravených listov o približne tretinu. Aj preto sa chce v roku 2023 zamerať na digitalizáciu služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko