Na hlavný obsah

SND sa naposledy lúčilo s hereckou legendou Máriou Kráľovičovou

Zomrela minulý týždeň vo veku 95 rokov.

Stovky ľudí sa v Slovenskom národnom divadle rozlúčili s hereckou legendou Máriou Kráľovičovou. Marína, ako ju ľudia volali, zomrela minulý týždeň v pondelok (5. 12.) v domove pre seniorov v bratislavskom Starom Meste. Mala 95 rokov.

Mária Kráľovičová sa narodila v dedine Čáry na Záhorí. Profesionálnu hereckú kariéru začala v Komornom divadle v Martine. Do SND prišla ako 20-ročná, pôsobila tam 74 rokov. Hviezdou sa stala v roku 1948, keď ju Jozef Budský obsadil do zdramatizovanej Sládkovičovej Maríny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na konte má vyše 400 filmových, divadelných, televíznych postáv. Stala sa prvou slovenskou televíznou herečkou. „Chápala ľudskú dušu, chápala právo na bolesť, právo na radosť. Práve preto toľkým ľudom svojím herectvom v hľadisku pomohla,“ uviedol herec Martin Huba.

„Vždy som si o tebe myslel, že si večná. Nemám pri tebe úzkostný pocit, ako pri iných kolegoch, ktorí odchádzali po ťažkej chorobe. Ty si sa dožila úctyhodného veku, v úžasnej kondícii, v pracovnom nasadení, v plnom zdraví,“ povedal herec Jozef Vajda na adresu zosnulej herečky.

Kráľovičová má titul národná umelkyňa, získala desiatky ocenení, aj svoju tabuľku na chodníku slávy v Bratislave. „Ďakujem za tvoj ľudský hlas, a nielen ten z televíznej obrazovky, ale za tvoj priamy, osobný, ľudský,“ zdôraznila herečka Gabriela Dzúriková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko