Na hlavný obsah

Spotreba uhlia tento rok dosiahne rekordné hodnoty

Očakáva sa že prvýkrát prekročí osem miliárd ton.

Spotreba uhlia tento rok dosiahne rekordné hodnoty
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Celosvetová spotreba uhlia dosiahne tento rok rekord. Očakáva sa, že prvýkrát prekročí osem miliárd ton. Pravdepodobne zostane vysoká aj v nasledujúcich rokoch, ak svet nevyvinie väčšie úsilie o prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo. Informovala o tom Medzinárodná energetická agentúra (IEA), ktorá sa zaoberá spotrebou uhlia vo svojej analýze.

Prechod na relatívne lacnejšie uhlie ovplyvnil prudký nárast cien plynu v niektorých krajinách po ruskej invázii na Ukrajinu a následnom výpadku dodávok plynu.

Dopyt po elektrickej energii v niektorých regiónoch zvýšili vlny horúčav a sucha, ktoré znížili výrobu elektriny vo vodných elektrárňach. Najmä v Európe bola výroba jadrovej energie veľmi slabá, keďže Francúzsko muselo odstaviť svoje jadrové reaktory z dôvodu údržby.

Spotreba uhlia sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšila o 1,2 %. Prekonala aj posledný rekordný rok 2013.

IEA predpokladá, že spotreba uhlia bude na tejto úrovni stagnovať až do roku 2025, pričom pokles na rozvinutých trhoch sa bude kompenzovať pretrvávajúcim silným dopytom v rozvíjajúcich sa ázijských ekonomikách. Znamená to, že uhlie bude aj naďalej najväčším zdrojom emisií CO2 v globálnom energetickom systéme, uvádza IEA.

Najväčší nárast dopytu po uhlí sa očakáva v Indii, a to o sedem percent. Nasleduje Európska únia s nárastom o šesť percent a potom Čína, kde sa očakáva rast o 0,4 percenta. Podľa analýzy sa však očakáva, že do roku 2025 klesne dopyt po uhlí v Európe pod tohtoročnú úroveň.

Agentúra odhaduje, že produkcia uhlia dosiahne vrchol v budúcom roku. „Svet sa blíži k vrcholu využívania fosílnych palív a uhlie bude prvým, ktorého spotreba bude klesať. Ešte sme sa tam však nedostali,“ povedal riaditeľ IEA pre energetické trhy a bezpečnosť Keisuke Sadamori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet