Na hlavný obsah

Stranám by pri predčasných voľbách z hľadiska financií vyhovoval jesenný termín

Získali by vtedy viac peňazí.

Stranám by pri predčasných voľbách z hľadiska financií vyhovoval jesenný termín
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Termín prípadných predčasných volieb môže ovplyvniť ešte jedna dôležitá vec, a to peniaze od štátu. Politické strany za volebný výsledok získavajú peniaze, ktoré sa im potom rozdeľujú v priebehu celého volebného obdobia. Ak by sa predčasné voľby konali na jar, strany by prišli o milióny eur.

Politické strany si mali v rokoch 2020 až 2024 rozdeliť takmer 80 miliónov eur. Peniaze im však vyplácajú postupne, preto ak by predčasné parlamentné voľby pripadli na jeseň a nie na jar, pre strany by to neznamenalo len lepšie počasie na kampaň.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Füle.

„Politické strany dostanú finančné prostriedky – posledné, z tých peňazí, čo dostali za voľby v roku 2020 a môžu získať finančné prostriedky za rok 2023 z hľadiska aj robenia kampane, aj života politických strán. Nie je to zanedbateľná motivácia k tomu, aby podporili jesenný termín volieb,“ vysvetlil politológ Jozef Lenč.

Novým stranám vyhovuje skorší termín

Lenč dodáva, že stranám, ktoré vznikli len nedávno, ako napríklad Hlas alebo Republika, vyhovuje čo najskorší termín volieb. Môžu totiž získať financie zo štátneho rozpočtu rýchlejšie. V roku 2023 si majú strany rozdeliť ešte takmer 11,7 milióna eur.

Najviac víťazné OĽANO viac ako tri milióny, Smer-SD 2,5 milióna eur, Sme rodina a ĽSNS okolo 1,2 milióna eur. Ak sa však politici rozhodnú skrátiť volebné obdobie, krátiť sa im budú aj peniaze.

„V prípade, ak by sa voľby konali napríklad 1. marca 2023, príspevok na činnosť by sa vyplatil každej politickej strane iba vo výške dvoch dvanástin celkového ročného príspevku. Na ktorý má politická strana nárok,“ vyjadril sa rezort financií.

Kontrolovať, ako strany využívajú finančné zdroje od štátu, sa pokladá za náročné, keďže sa na ne nevzťahujú rovnaké pravidlá ako pri politickej kampani. Ján Ivančík z Transparency International Slovensko tiež pripomína, že strany dokladujú jedine výročné správy.

„Pokiaľ by sa smerovalo k tomu, že uvidíme nejaké naozaj podrobné financovanie tak, ako to vidíme vo voľbách, takúto mieru transparentnosti súčasný zákon nepozná,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál