Na hlavný obsah

Superjachta oligarchu Medvedčuka sa predá na aukcii v prospech Ukrajiny

Jej hodnota je takmer 200 miliónov eur.

Superjachta oligarchu Medvedčuka sa predá na aukcii v prospech Ukrajiny
Na ilustračnej snímke jachta Royal Romance. Foto: Super Yacht Times / Karl Borg

Superjachta za 200 miliónov dolárov (približne 191 314 329 eur) pôjde do dražby. Vlastnil ju Viktor Medvedčuk, ukrajinský oligarcha a priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina.

Plavidlo úrady skonfiškovali v marci v chorvátskom meste Rijeka v súvislosti so sankciami uvalenými na Medvedčuka.

Podľa ukrajinskej vlády chorvátsky súd rozhodol, že Medvedčukova superjachta Royal Romance s dĺžkou 92,5 metra by sa mala previesť na Ukrajinskú agentúru pre vymáhanie a správu majetku (Arma).

Tá tvrdí, že „zachová jej ekonomickú hodnotu predajom na aukcii“, informoval v piatok (2. 12.) denník The Guardian.

Bol by to prvý takýto predaj v prospech Ukrajiny. A to od času, keď západné vlády po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu uvalili obmedzenia na majetok stoviek oligarchov.

Medvedčuk (68) je prokremeľský ukrajinský politik. V apríli zatkli na Ukrajine a v septembri ho v rámci výmeny väzňov vydali do Ruska. Putin je krstným otcom jeho dcéry Daryny.

Úlohou Army, špeciálnej zložky ukrajinskej vlády, je „vyhľadávanie, sledovanie a správa majetku získaného prostredníctvom korupcie“.

Uviedla, že jej agenti odleteli do Chorvátska a „vykonali inšpekciu jachty patriacej príbuzným (nemenovaného) poslanca (ukrajinského parlamentu) a jedného z lídrov politickej sily zakázanej na Ukrajine“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet