Na hlavný obsah

Ukrajina čelí ďalšej sérii ruských útokov

Protiletecký poplach platí v celej krajine.

Ukrajina čelí ďalšej sérii ruských útokov
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Ukrajina hlási ďalší rozsiahly vzdušný útok ruských síl na svoju infraštruktúru. Kyjevom otriasli výbuchy, explózie hlásia aj z iných miest. Dvaja ľudia zomreli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia, keď ruská strela zasiahla obytnú budovu v meste Kryvyj Rih.

Charkov a Poltava sú po útokoch bez dodávok elektrickej energie, informuje server RBK-Ukrajina. Úder poškodil deväť energetických zariadení, povedal neskôr podľa agentúry Reuters minister energetiky Herman Haluščenko a dodal, že úrady škody stále vyhodnocujú.

„Výbuchy v Desňanskej štvrti metropoly. Všetky služby idú na miesto. Zostaňte v krytoch,“ napísal na telegrame Kličko, ktorý následne informoval ešte o ďalších explóziách v iných častiach mesta. Podľa serveru The Guardian sa v Desňanskej štvrti, ktorá leží na severovýchode Kyjeva, nachádza veľká elektráreň. Zatiaľ nie je jasné, či ju Rusi zasiahli.

„Charkov je bez prúdu, ale fungujú všetky stanice, kde sa ľudia môžu ohriať, dobiť si telefón, je tam horúci čaj a internet,“ dodala. Napísal ráno na telegrame starosta Charkova Ihor Terechov s odvolaním sa na miesta, ktoré úrady zriadili pre okamihy, keď sa Ukrajinci ocitnú pre ruské útoky bez dodávok elektrickej energie alebo tepla.

Neskôr starosta druhého najväčšieho ukrajinského mesta označil škody na tamojšej energetickej infraštruktúre ako „kolosálne“. Poškodený je podľa neho predovšetkým energetický systém, pew ktorý Charkovčania nemajú okrem elektriny ani teplo a dodávky vody.

Úrady podľa Terechova pracujú na náprave škôd. Charkov hlásil ostreľovanie už aj vo štvrtok.

Zatiaľ nehlásili žiadne obete

„Poltava je bez elektrickej energie. Vypnite všetky elektrické spotrebiče. Letecký poplach stále trvá. Buďte opatrní,“ napísal starosta Poltavy Oleksandr Mamaj. Ruské útoky zasiahli podľa ukrajinských úradov kritickú infraštruktúru tiež okrem iného v Odese alebo Vinnecji, píše agentúra Reuters. Problémy s dodávkami elektrickej energie hlási Sumská oblasť. Bez prúdu sú podľa serveru RBK-Ukrajina tiež mestá Čerkasy, Umaň a Kirovohradská oblasť.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko informoval, že v dôsledku zásahov energetických zariadení v niektorých oblastiach dochádza k havarijným výpadkom v dodávkach elektriny v celej krajine.

Kyjevský starosta Kličko informoval o prerušení v dodávkach vody vo všetkých štvrtiach metropoly.

„Ruská strela zasiahla obytnú budovu v Kryvom Rihe. Dvaja ľudia boli zabití. Najmenej päť bolo zranených, vrátane dvoch detí. Všetci sú v nemocnici,“ uviedol na telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenýko.

V metropole si útok vyžiadal jedného raneného, poznamenal web RBK-Ukrajina.

Podľa hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ihnaťa vyslalo Rusko na Ukrajinu viac ako 60 riadených striel, ktoré odpálilo zo zeme, vzduchu aj z mora. Protiletecký poplach platil v celej krajine. Pri Kyjeve protivzdušná obrana zostrelila 37 z viac ako 40 striel, uviedol neskôr hovorca kyjevskej správy Mychajlo Šamanov, podľa ktorého bol piatkový ruský vzdušný úder jedným z najväčších od začiatku invázie.

Podľa Renička protivzdušná obrana zostrelila desať rakiet nad Dnepropetrovskou oblasťou.

Ukrajinské železnice informovali o tom, že bez prúdu je rad tratí, napríklad v Charkovskej alebo Doneckej oblasti. Zastavil sa tiež premávka v kyjevskom alebo charkovskom metre, ktoré teraz slúžia ako protiletecké kryty.

„Chcú nás zničiť a urobiť z nás otrokov. Ale my sa nevzdáme. Vydržíme,“ vyhlásila v Kyjeve 53-ročná Lidija Vasyljevová, ktorá smerovala do krytu na stanicu. „Chcem, aby sa vojna skončila, a to čoskoro. Ale som pripravená čakať tak dlho, ako bude treba,“ citovala ju agentúra Reuters.

Rusko od októbra podniklo niekoľko sérií raketových útokov namierených proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre. Milióny ľudí sa pre to opakovane ocitajú bez dodávok elektriny, vody i tepla. Ukrajina sa ruskej vojenskej agresii bráni už takmer desať mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet