Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj je na ceste do Washingtonu

Má sa stretnúť s Bidenom.

Ukrajinský prezident Zelenskyj je na ceste do Washingtonu
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vydal na cestu do Washingtonu. Uviedla to stanica CNN s odvolaním sa na dva svoje zdroje oboznámené so situáciou. Podľa skorších správ amerických médií sa má Zelenskyj stretnúť s prezidentom Joom Bidenom a prehovoriť pred oboma komorami Kongresu.

Išlo by o prvú zahraničnú cestu hlavy ukrajinského štátu od začiatku ruskej invázie vo februári tohto roku. Spojené štáty chcú podľa agentúry AP pri príležitosti Zelenského návštevy ohlásiť novú vojenskú pomoc Kyjevu vrátane dodávok systému Patriot.

Oficiálne miesta vo Washingtone ani v Kyjeve doposiaľ Zelenského návštevu Spojených štátov nepotvrdili. Podľa CNN cesta pre mimoriadne bezpečnostné opatrenia nebola dopredu oznámená.

Nový balík vojenskej pomoci

Spojené štáty sa počas Zelenského návštevy chystajú ohlásiť nový balík vojenskej pomoci vo výške 1,8 miliardy dolárov (približne 1,7 miliardy eur). Ten má zahŕňať systém protivzdušnej obrany Patriot, uviedla AP.

Biden podľa rovnakého zdroja plánuje s ukrajinským prezidentom rokovať o ďalšej bojovej stratégii, výcviku ukrajinských síl, humanitárnej podpore Ukrajine a o sankciách proti Rusku.

Kyjev v posledných mesiacoch vytrvalo žiadal svojich západných spojencov, aby mu poskytli prostriedky na obranu pred vzdušnými útokmi Ruska na kritickú infraštruktúru.

Informáciu o chystanom Zelenského vystúpení pred Kongresom publikoval ako prvý server Punchbowl News. A to s odvolaním sa na deväť svojich s vecou oboznámených zdrojov. Server tiež uviedol, že Zelenskyj by sa mal stretnúť s vedením Kongresu a šéfmi Demokratickej i Republikánskej strany vo výbore pre národnú bezpečnosť.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorok (20. 12.) podľa Reuters uviedla, že v stredu (21. 12.) večer sa bude konať zasadnutie Kongresu, ktoré bude mať „veľmi zvláštne zameranie na demokraciu“.

Pelosiová nespresnila, čoho sa bude zasadnutie týkať, jej kancelária na žiadosť o komentár k údajnej návšteve Zelenského bezprostredne nereagovala.

Potvrdenie jeho cesty

Biely dom potvrdil, že ukrajinský prezident v stredu pricestuje na návštevu Washingtonu. Samotný Zelenskyj v stredu ráno na twitteri oznámil, že cestuje do USA.

„Cestujem do USA s cieľom posilniť odolnosť a obranyschopnosť Ukrajiny. Konkrétne budem diskutovať o spolupráci medzi Ukrajinou a USA. Budem mať prejav v Kongrese a viacero bilaterálnych stretnutí,“ napísal Zelenskyj.

„(Zelenského) návšteva zdôrazní neochvejný záväzok Spojených štátov podporovať Ukrajinu prostredníctvom poskytovania ekonomickej, humanitárnej a vojenskej pomoci tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedla v utorok večer miestneho času hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová, ktorú citovala agentúra AP.

Hovorkyňa Bieleho domu vyzdvihla aj Zelenského plánovaný prejav v americkom Kongrese, ktorý bude podľa nej znakom „silnej, nadstraníckej podpory pre Ukrajinu“.

Reakcia Kremľa

Ďalšie dodávky zbraní Ukrajine podľa Kremľa iba prehĺbia konflikt, pričom stredajšia návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch s určitosťou neprinesie nič dobré. O vyhlásení hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Očakáva sa, že Spojené štáty počas Zelenského stredajšej návštevy ohlásia nový balík vojenskej pomoci Kyjevu vrátane dodávky protivzdušných raketových systémov Patriot.

„Toto všetko s určitosťou povedie k zhoršeniu konfliktu a neveští to pre Ukrajinu nič dobré,“ povedal Peskov reportérom.

Rusko považuje systémy Patriot aj ich eventuálnu zahraničnú obsluhu za „legitímne ciele“ svojich útokov.

Kremeľ podľa Peskova neho neočakáva, že po Zelenského návšteve vo Washingtone zmení Ukrajina svoj postoj k mierovým rokovaniam a bude naďalej odmietať vyjednávať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Na otázku, či Moskva vôbec očakáva niečo pozitívne od Zelenského cesty do USA, Peskov odpovedal stručným: „Nie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet