Na hlavný obsah

Únia a OSN žiadajú okamžité ukončenie násilností v Južnom Sudáne

Prišlo pri nich o život aspoň 60 ľudí.

Únia a OSN žiadajú okamžité ukončenie násilností v Južnom Sudáne
Archívna snímka nepokojov v Južnom Sudáne. Foto: TASR/AP

Európska únia a misia OSN v Južnom Sudáne (UNIMISS) vyzvali v stredu na okamžité ukončenie tamojších násilností. Dodali tiež, že všetci, ktorí sa do konfliktu zapojili a podnecujú násilie, musia za svoje činy niesť zodpovednosť. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa juhosudánskych predstaviteľov prišlo pri nedávnych potýčkach v štáte Džúnkalí o život najmenej 60 ľudí. Medzi obeťami boli i mnohé ženy i deti. Za násilie sú údajne zodpovední bojovníci z radov mládežníckych polovojenských oddielov. Misia UNIMISS ponúkla dočasnej vláde v Južnom Sudáne podporu pri ochrane civilného obyvateľstva.

Južný Sudán získal nezávislosť v roku 2011. Už o dva roky neskôr tam vypukla občianska vojna, počas ktorej prišli o život desaťtisíce ľudí a mnohí z donútenia ušli zo svojej vlasti.

Napriek mierovej dohode, ku ktorej sa podarilo dospieť v roku 2017, bojujú v krajine o nezávislosť viaceré ozbrojené skupiny. Štát už dva roky vedie dočasná vláda pod vedením prezidenta Salvu Kiira a bývalého vodcu povstaleckej armády Rieka Machara.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet