Na hlavný obsah

V Čechách padol silvestrovský teplotný rekord. Namerali tam 18,2 stupňa

Podobne v nemeckom Bavorsku.

V Čechách padol silvestrovský teplotný rekord. Namerali tam 18,2 stupňa
Na ilustračnej snímke teplomer. Foto: TASR

V Českej republike v sobotu (31. 12.) meteorológovia namerali doteraz najvyššiu silvestrovskú teplotu 18,2 stupňa v Dobřichoviciach pri Prahe a v pražských Komořanech. Prekonal sa doterajší rekord 16,3 stupňa, ktorý padol na Silvestra 1935 v Hradci Králové. Povedala to Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Decembrový rekord padol na 28 dlhodobých meracích staniciach. Maximum zaznamenali meteorológovia na viac ako dvoch tretinách miest s aspoň 30-ročnou históriou meraní, konkrétne na 112 zo 162 takýchto staníc.

Podľa Sýkorovej sa teplotné rekordy dajú očakávať aj na Nový rok. Opakovala sa situácia z predchádzajúceho prelomu rokov. Nad Českú republiku prúdi od juhozápadu veľmi až extrémne teplý vzduch zo severozápadnej Afriky, uviedol v sobotu ráno ČHMÚ na Facebooku.

„V nasledujúcich 48 hodinách tak na niektorých miestach nameriame teploty možno až o 15 stupňov vyššie, ako je normál pre toto obdobie,“ dodala.

Teploty v Dobřichoviciach a Komořanoch sa zaznamenávajú už menej ako 30 rokov, preto meteorológovia hodnoty z týchto staníc nezapočítavajú medzi 112 silvestrovských maxím. Viac ako 18 stupňov 31. decembra teplomer ukázal v Neuměteloch na Berounsku, kde ide už o dlhodobý rekord. Nameraných 18,1 stupňa prekonalo predchádzajúce maximum 13,1 stupňa z minulého Silvestra.

Okrem troch uvedených staníc decembrové teplotné maximum zaznamenali aj v Průhoniciach pri Prahe. Rovnako v pražskej Libuši a tiež v Klementíne, kde sa meria od roku 1775. Silvestrových 17,7 stupňa tam prekonalo doterajší rekord 17,4 stupňa z 5. decembra 1961.

V Bavorsku bolo nad 20 stupňov

 Nemecko sa s rokom 2022 lúči rekordne vysokými teplotami. V obci Mnohonbach na juhozápad od Mníchova namerali 20,8 stupňa. V samotnom Mníchove bolo 20 stupňov a na dvoch miestach v Bádensku-Württembersku 20,3 stupňa. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Nemecká meteorologická služba (DWD).

Silvestrovská noc v Nemecku bude teplá, meteorológovia predpovedajú teploty nad desať stupňov. Doteraz najteplejšie bolo v Nemecku v roku 1961 v Müllheime, kde sa ortuť teplomera vyšplhala na 17,0 stupňa. Vlani v meste Freiburg im Breisgau namerali hodnotu len o málo nižšiu: 16,9 stupňa, píše agentúra DPA.

Taktiež vo Švajčiarsku padali teplotné rekordy v Dlhomonte v kantóne Jura bolo 20,9 stupňa Celzia.

Najmä na juhozápade Nemecka v noci očakávajú silný vietor. Z toho dôvodu zrušilo ohňostroje niekoľko miest v Holandsku, medzi nimi napríklad Amsterdam.

V Poľsku najvyššia teplota o tri stupne prekonala rekord z vlaňajška, keď na Silvestra bolo v Lehnici (Legnica) v Dolnom Sliezsku 14,6 stupňa. Najvyššie sa teplota v Poľsku v niektorom decembrovom dni vyšplhala v roku 1989, v Tarnove vtedy namerali 19,5 stupňa Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet