Na hlavný obsah

V New Yorku otvorili prvý legálny obchod s marihuanou na rekreačné účely

Po vyše roku od schválenia predaja.

V New Yorku otvorili prvý legálny obchod s marihuanou na rekreačné účely
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

V New Yorku vo štvrtok (29. 12.) otvorili prvý obchod, kde sa legálne predáva marihuana na rekreačné účely. Stalo sa tak po vyše roku od schválenia tohto druhu predaja v referende v marci minulého roku.

Obchod prevádzkuje humanitárna organizácia Housing Works, ktorá pomáha ľuďom nakazeným vírusom HIV. Možnosť kúpiť si legálne marihuanu si nenechali ujsť stovky klientov, uviedol agentúra AP.

Predaj marihuany na rekreačné účely schválili obyvatelia štátu New York v marci minulého roku. Udeľovanie licencií predajcom zo strany úradov však trvalo dlhšie, ako sa predpokladalo.

Štát udelil prvých 36 licencií mimovládnym organizáciám alebo ľuďom, ktorých v minulosti trestane stíhali za držanie tejto omamnej látky. Počíta však aj s licenciami pre čisto komerčné subjekty.

„Je to historický moment. Pre nás, ktorí kupuje a fajčíme marihuanu, je to veľmi dôležité, pretože si kupujeme kvalitu namiesto náhodnej zmesi marihuany, v ktorej nikto nevie, čo je,“ povedal agentúre AP jeden zo zákazníkov, ktorým musí byť najmenej 21 rokov.

Prevádzkovateľ prvého obchodu tvrdí, že už má na 2000 rezervácií. „Sme absolútne nadšení, že sme prví a dúfame, že vytvoríme model, ktorí budú ostatní nasledovať,“ uviedol šéf mimovládnej organizácie Housing Works Charles King. Zo ziskov z predaja marihuany chce organizácia financovať svoju sociálnu činnosť.

Za míľnik označil otvorenie prvého obchodu aj starosta New Yorku Eric Adams. Ten sľúbil bojovať proti predajcom marihuany bez licencie.

Z legálnych obchodov sa očakáva prospech aj vo verejných financiách vďaka odvodu vo výške 13,5 percenta z príjmov z predaja marihuany, píše agentúra Reuters. Peniaze majú ísť na sociálne bývanie, školstvo či na financovanie programov na zlepšenie psychického zdravia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet