Na hlavný obsah

V prípade pádu vlády chce ísť Kollár s lídrami strán rovno za prezidentkou

Bol by rád, keby Matovič v diskusii NR SR už nevystúpil.

V prípade pádu vlády chce ísť Kollár s lídrami strán rovno za prezidentkou
Na snímke dole uprostred predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Ak by Národná rada (NR) SR v utorok (13. 12.) na hlasovaní vyslovila nedôveru vláde, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) by prerušil rokovanie. Zvolal grémium by a následne šiel s politickými lídrami k prezidentke Zuzane Čaputovej. Chce si u nej dohodnúť predbežný termín.

Podotkol, že ak by parlament vyslovil nedôveru vláde, nehlasovalo by sa o štátnom rozpočte. Šéf NR SR predpokladá, že hlasovanie sa bude „lámať“ na Miroslavovi Kollárovi, ktorého mimoparlamentná strana Spolu má počas víkendu snem, a na Martinovi Borguľovi (Sme rodina).

Kollár tvrdí, že nemá žiadnu informáciu o tom, že by Borguľa presviedčal svojich straníckych kolegov na hlasovanie za pád vlády. Je presvedčený, že nikto z klubu Sme rodina „nezradí“. O prípadnej rekonštrukcii vlády a možnej podpore zo strany SaS, sa podľa neho treba spytovať hnutia OĽANO.

Predseda parlamentu tiež pripustil možnosť tzv. aklamatívneho hlasovania. Navrhne ho na poslaneckom grémiu. Chce sa tak vyhnúť prípadným chybám či zlyhaniu hlasovacích zariadení. Nepovedal zatiaľ, či by stačilo, aby sa napríklad poslanec postavil a predniesol svoj postoj. Formu takéhoto hlasovania ešte nevedel priblížiť.

Na otázku, či líder OĽANO Igor Matovič vystúpi ešte v diskusii v NR SR, Kollár odpovedal, že by bol rád, keby nevystúpil. „Nemyslím to v zlom. Emócie sa vybičovali natoľko, že možno by to mohlo ešte uškodiť. Povedal by pravdu, čo si o tom myslí, urobil by to ‚od podlahy‘, plne by som s ním súhlasil, ale je dobre, že sa to ešte viac neeskaluje,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko