Na hlavný obsah

Venezuelská opozícia odvolala dočasnú vládu Juana Guaidóa

Bolo za to 72 poslancov.

Venezuelská opozícia odvolala dočasnú vládu Juana Guaidóa
Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó. Foto: TASR/AP

Venezuelská opozícia v piatok odvolala „dočasnú vládu“ pod vedením Juana Guaidóa. Zdôvodnila to tým, že Guaidóova vláda štyri roky po svojom ustanovení nedosiahla svoje politické ciele. Jej vplyv v spoločnosti mal zoslabnúť, informuje agentúra AFP.

Hlasovanie prebehlo na online zasadnutí opozíciou ovládaného Národného zhromaždenia, parlamentu zvoleného v roku 2015. V súčasnosti má tento poslanecký zbor už viac-menej len symbolický význam, keďže ho medzičasom nahradil nový parlament lojálny venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi.

Za odvolanie Guaidóovej „dočasnej vlády“ sa v piatkovom (30. 12.) druhom a záverečnom hlasovaní vyslovilo 72 poslancov, 29 bolo proti a osem sa hlasovania zdržalo. Prvé hlasovanie o tejto otázke prebehlo 22. decembra.

Dočasnú vládu Juana Guaidóa v súlade s rozhodnutím Národného zhromaždenia nahradí výbor. Ten dočasne poveria správou venezuelských aktív v zahraničí a prípravou budúcoročných prezidentských primárok opozície.

Guaidóov odchod podporili tri zo štyroch hlavných opozičných skupín. V spoločnom vyhlásení uviedli, že „dočasná vláda už neslúži záujmom občanov“. Juan Guaidó sa márne snažil o to, aby opozičné strany rozhodnutie o ukončení činnosti jeho vlády ešte odložili.

Kým vo Venezuele, kde režim Nicolása Madura ovláda takmer všetky inštitúcie vrátane bezpečnostných zložiek, nemá Guaidóova dočasná vláda takmer žiadny vplyv, v zahraničí vykonáva dohľad nad venezuelským majetkom a riadi mnohé veľvyslanectvá.

Napriek silnej podpore zo zahraničia venezuelská opozícia nedokázala odstaviť od moci Nicolása Madura, čo prispelo k oslabeniu pozície Juana Guaidóa. Kým Spojené štáty zostávajú jeho hlavným spojencom, viaceré latinskoamerické krajiny vrátane sa už medzičasom od neho odklonili.

Podľa agentúry Reuters sa chce venezuelská opozícia v ďalšom období sústrediť na vytvorenie jednotného frontu pred prezidentskými voľbami. Tie predbežne plánujú v roku 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet