Na hlavný obsah

Zomrel bývalý minister z thatcherovskej éry David Young

Mal 90 rokov.

Zomrel bývalý minister z thatcherovskej éry David Young
Bývalý britský minister vo vláde premiérky Margaret Thatcherovej a úspešný podnikateľ David Young. Foto: PA/PA Images/Profimedia

Vo veku 90 rokov zomrel v piatok (9. 12.) bývalý britský minister vo vláde premiérky Margaret Thatcherovej a úspešný podnikateľ David Young. Jeho úmrtie pre tlačovú agentúru DPA potvrdil hovorca Konzervatívnej strany.

Young sa v roku 1985 stal ministrom práce, po voľbách v roku 1987 ho vymenovali za ministra obchodu a priemyslu. V tejto pozícii zostal do roku 1989.

Neskôr pôsobil ako poradca konzervatívneho premiéra Davida Camerona pre podnikanie a naďalej sa intenzívne zaujímal o vzdelávanie a zamestnanosť mladých ľudí. V priebehu tohto roka vyzval, aby sa skúšky nahradili priebežným hodnotením.

Thatcherovej obľúbenec

Young, ktorý je niekedy označovaný za obľúbenca Thatcherovej, začal svoj politický vzostup ako predseda komisie pre pracovnú silu. V roku 1984 sa stal členom Snemovne lordov. V hornej komore britského parlamentu zotrval až do apríla 2022.

Thatcherová mala Younga tak rada, že raz povedala: „Ostatní mi prinášajú problémy, David mi prináša riešenia.“

V roku 2015 Davida Younga vymenovali za člena Radu čestných spoločníkov (Order of the Companions of Honour). Zanechal po sebe manželku a dve dcéry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet