Na hlavný obsah

Britskí doktori sú preťažení. Častejšie zabúdajú predmety v telách pacientov

Najčastejšie ide o tampóny alebo obväzy.

Britskí doktori sú preťažení. Častejšie zabúdajú predmety v telách pacientov
Ilustračná snímka chirurgov počas operácie. Foto: Pixabay

Preťaženie britského zdravotníctva sa podľa agentúry DPA prejavuje aj tým, že doktori pri operáciách čoraz častejšie zabúdajú predmety v telách pacientov. Medzi aprílom 2021 a marcom 2022 sa tak stalo 291-krát. To je výrazne viac ako v rovnakom období v skorších rokoch.

Čísla britských zdravotných úradov, ktoré vyhodnotila tamojšia agentúra PA, ukazujú, že pred 20 rokmi bolo v rovnakom 12-mesačnom období predmetov zabudnutých v telách pacientov 156, dva roky potom ešte o 18 menej.

Najčastejšie pri týchto lekárskych pochybeniach zostávajú v telách pacientov tampóny alebo obväzy. Stáva sa ale tiež, že tam lekár omylom zabudne skalpel či vŕtač, čo si potom vyžiada ďalšiu operáciu.

Britský štátny zdravotnícky systém NHS bol už pred pandémiou covidu-19 považovaný za chronicky podfinancovaný. Kvôli pandémii a súčasnej vysokej inflácii je ale teraz situácia podľa DPA katastrofálna. Za vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky opakovane štrajkujú záchranári a zdravotné sestry.

Pre nedostatok personálu vyhlásili záchranné služby v Anglicku, Walese a Severnom Írsku už niekoľkokrát stav núdze. Šéf zväzu britských lekárov poskytujúcich urgentnú starostlivosť Adrian Boyle zase nedávno uviedol, že pre nestíhanie na pohotovostiach môže každý týždeň zomrieť až 500 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet