Na hlavný obsah

Francúzsko vyšetruje bývalého arcibiskupa pre podozrenie zo sexuálneho násilia

Cirkevný hodnostár predvlani rezignoval.

Francúzsko vyšetruje bývalého arcibiskupa pre podozrenie zo sexuálneho násilia
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Vo Francúzsku vyšetrujú bývalého parížskeho arcibiskupa Michela Aupetita pre podozrenie zo sexuálneho útoku na človeka, ktorý má status obzvlášť zraniteľnej obete, uviedol denník Le Monde. Minulý mesiac začali úrady predbežné vyšetrovanie obvinenia na základe trestného oznámenia podaného parížskou diecézou.

Aupetit predvlani rezignoval na svoj post v súvislosti so správami médií, podľa ktorých mal intímny vzťah so ženou. Priznal, že sa mali k sebe blízko, o sexuálny pomer ani milostný vzťah podľa neho však nešlo.

Televízia BFM TV uviedla, že Aupetit udržiaval vzťah s osobou, ktorá má status obzvlášť zraniteľnej obete. Zdroj blízky vyšetrovaniu oznámil agentúre AFP, že vyšetrovanie preveruje „výmenu e-mailov“ medzi Aupetitom a ženou.

Parížska diecéza potvrdila, že na Aupetita podala trestné oznámenie. Dodala však, že nevie povedať, či ide o trestný čin. Právnik duchovného Jean Reinhart sa k prípadu odmietol vyjadriť.

Hovorkyňa diecézy v roku 2021 uviedla, že Aupetit „sa správal nejednoznačne k osobe, ktorá mu bola veľmi blízka“, a dodala, že nešlo o „milostný vzťah“ ani o vzťah sexuálny. Skutočnosť, že odstúpil, podľa nej nie je priznaním viny.

Aupetit bol arcibiskupom v apríli 2019, keď parížsku katedrálu Notre-Dame zachvátil obrovský požiar. Pravidelne vystupoval v televízii v snahe získať prostriedky na opravu svetoznámej cirkevnej pamiatky v srdci Paríža. Sedemdesiatdvaročný duchovný, pôvodným povolaním lekár, stál na čele najväčšej francúzskej arcidiecézy od roku 2017.

Katolícki kňazi sú podľa cirkevnej náuky viazaní celibátom a majú praktizovať sexuálnu zdržanlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet