Na hlavný obsah

Irán popravil muža s britským občianstvom pre údajnú špionáž

Británia označila popravu za politicky motivovanú.

Irán popravil muža s britským občianstvom pre údajnú špionáž
Odsúdený Alirez Akbarí. Foto: TASR/AP

Irán oznámil, že popravil muža s britským a iránskym občianstvom, ktorý predtým pracoval pre iránske ministerstvo obrany. Obvinili ho zo špionáže, uviedli v sobotu (14. 1.) tlačové agentúry.

Odsúdeného obesili napriek medzinárodným protestom proti vynesenému rozsudku trestu smrti. Popravu odsúdil britský premiér Rishi Sunak či Spojené štáty. Spravodajský server BBC tento týždeň zverejnil zvukový odkaz, na ktorom odsúdený uvádza, že jeho priznanie si vynútili mučením.

Iránske ministerstvo informácií vo vyhlásení k verdiktu, oznámenom pred tromi dňami, opísalo Alirezu Akbarího ako „jedného z najvýznamnejších ľudí, ktorí sa infiltrovali do citlivých a strategických centier krajiny“. Zatkli ho v roku 2019. Za špionáž mal dostať 1,805 milióna eur, 265 000 libier (takmer 300 000 eur) a 50 000 dolárov (asi 46 000 eur).

Britská diplomacia naliehala na okamžité prepustenie odsúdenca. Britský minister zahraničných vecí James Cleverly krátko nato Akbarího popravu označil za politicky motivovanú. „Ide o politicky motivovaný akt barbarského režimu, ktoré absolútne nerešpektuje ľudský život,“ uviedol šéf britskej diplomacie.

„Poprava Alirezu Akbarího v Iráne ma šokovala,“ reagoval britský premiér Rishi Sunak na twitteri. „Bol to bezcitný a zbabelý čin, ktorý vykonal barbarský režim, ktorý nerešpektuje ľudské práva vlastných ľudí,“ dodal.

Trest smrti Akbarímu podľa iránskeho provládneho serveru Nournews potvrdil iránsky najvyšší súd.

Vynútené priznanie

Irán tento týždeň zverejnil video Akbarího, ktoré sa podľa BBC javí ako vynútené priznanie. Perzská redakcia BBC v stredu (11. 1.) odvysielala audioodkaz, v ktorom od Akbarí uviedol, že ho mučili a donútili, aby sa pred kamerou priznal ku zločinom, ktoré nespáchal.

Akbarí v odkaze ďalej uviedol, že pred niekoľkými rokmi žil v zahraničí, keď ho na návštevu Iránu pozval jeden z najvyšších iránskych diplomatov, ktorý sa podieľal na jadrových rozhovoroch so svetovými mocnosťami.

Len čo dorazil do krajiny, obvinili ho, že od tajomníka iránskej bezpečnostnej rady Alího Šamchána získal prísne tajné spravodajské informácie „výmenou za fľašu parfumu a košeľu“.

Akbari uviedol, že ho „vypočúvali a mučili“. Irán sa podľa neho jeho popravou chce „Británii pomstiť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet