Na hlavný obsah

Nad stabilizačným príspevkom najviac váhajú sestry, fyzioterapeuti či opatrovateľky

Trojročné zotrvanie v práci je pre mnohých príliš veľký záväzok.

Nad stabilizačným príspevkom najviac váhajú sestry, fyzioterapeuti či opatrovateľky
Na ilustračnej snímke domov dôchodcov. Foto: RTVS

Zamestnanci v sociálnych službách majú posledné dni na to, aby podpísali dodatky k svojim pracovným zmluvám. A to v prípade, ak si chcú nárokovať na stabilizačný príspevok. Niektorí zamestnanci s podpísaním váhajú, iní ho odmietajú. Obávajú sa, aby sa im aktuálne prilepšenie neskôr nezmenilo na dlh štátu.

V jednom z bratislavských domovov pre seniorov odmieta stabilizačný príspevok asi 20 % zo všetkých zamestnancov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nad príspevkom najviac váhajú sestry, fyzioterapeuti, ako aj opatrovateľky.

Trojročné zotrvanie v práci, ktoré je na získanie príspevku podmienkou, je pre mnohých príliš veľký záväzok.

„To neznamená, že oni nemôžu odísť zo zamestnania. Môžu, dôležité je, aby tie peniaze neminuli. Nech to berú ako nejakú rezervu, ktorú majú na účte,“ povedala Anna Ghannamová z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb.

A práve to je kameň úrazu. Napríklad, ak by zamestnanec s nárokom na 3 000 v hrubom, ktoré však dostane zdanené, po krátkom čase zo zamestnania odišiel, musel by pomernú časť sumy vrátiť.

„Nebude ju musieť vracať celú alebo tú, ktorú dostal v čistom. Bude musieť vracať len to, čo dostal,“ ozrejmil dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Tri roky nemusia byť tri roky

Niektorým zamestnancom tiež prekáža, že tri roky nemusia byť tri roky.

„Časť PN sa nezarátava do doby odpracovania. Čas materskej sa nezarátava do doby odpracovania. Čiže ak ja ochoriem, zastaví sa mi rátanie tých troch rokov, vrátim sa z PNky, pokračuje rátanie tých troch odrobených rokov,“ informovala Ghannamová.

Zamestnancom, ktorí s podpísaním dodatku k zmluve ešte stále váhajú, minister práce Milan Krajniak pripomína okolnosti, za akých stabilizačný príspevok nie je potrebné vrátiť.

„Ak bude musieť prestať pracovať ten zamestnanec mimo svojho slobodného rozhodnutia, či už je to choroba alebo predstavte si, že dostane výpoveď, alebo to zariadenie prestane fungovať, to samozrejme, nie je vina toho zamestnanca a v takom prípade ho nebude musieť vrátiť,“ dodal Krajniak.

Podmienky na získanie stabilizačného príspevku sa už meniť nebudú, a to ani v prípade, ak by bol záujem o stabilizačný príspevok zo strany zamestnancov nízky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko