Na hlavný obsah

NATO a EÚ chcú posilniť ochranu kritickej infraštruktúry

Vytvoria pracovnú skupinu odborníkov.

NATO a EÚ chcú posilniť ochranu kritickej infraštruktúry
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia a Európska únia v stredu (11. 1.) oznámili vytvorenie „spoločnej pracovnej skupiny“ zameranej na posilnenie ochrany kritickej infraštruktúry z dôvodu pretrvávajúcich hrozieb z Ruska.

Uviedli to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovala o tom agentúra AFP.

Predsedníčka EK povedala, že táto pracovná skupina spojí odborníkov z EÚ a NATO, ktorí preštudujú zraniteľné miesta kritickej infraštruktúry a následne odporučia, ako ju lepšie chrániť.

„Videli sme sabotáž (plynovodov) Nord Stream, ktorá ukázala, že sa musíme pripraviť, a že musíme čeliť tomuto novému typu hrozby,“ uviedla Von der Leyenová.

Stoltenberg povedal, že obe strany „chcú spoločne preskúmať, ako urobiť našu kritickú infraštruktúru, technológie i dodávateľské reťazce odolnejšími“. „Bude to dôležitý krok k tomu, aby sa naše spoločnosti cítili silnejšie a bezpečnejšie,“ dodal.

NATO a EÚ, ktoré majú 21 spoločných členských krajín, sa v utorok (10. 1.) zaviazali k rozšíreniu spolupráce. Prisľúbili tiež ďalšiu podporu Ukrajine, ktorá sa od 24. februára 2022 bráni pred útokom ruských inváznych jednotiek.

V súčasnosti sme svedkami „zúrivých bojov okolo Bachmutu a Soledaru na východe Ukrajiny“, povedal šéf NATO. „To opäť potvrdzuje statočnosť ukrajinských síl, ktoré bojujú za obranu svojej vlasti. Ukazuje to aj to, aké dôležité je zvýšiť našu podporu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet