Na hlavný obsah

Nemecko v darcovstve krvi skončí s diskrimináciou gejov

Minister zdravotníctva uviedol, že to, či niekto môže byť darcom krvi, je otázkou rizikového správania.

Nemecko v darcovstve krvi skončí s diskrimináciou gejov
Na ilustračnej snímke darovanie krvi. Foto: Unsplash

Nemecko zruší kontroverzný právny predpis, ktorý znevýhodňuje gejov ako darcov krvi. Mediálnemu domu RND to v utorok (10. 1.) povedal spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach, ktorý následne svoj záväzok zopakoval na twitteri.

„Diskriminácia mužov, ktorí majú sex s mužmi, musí konečne skončiť aj v darcovstve krvi. Máme málo darcov krvi, krvi je nedostatok a zachraňuje životy. Diskriminácia je z princípu zlá,“ uviedol sociálny demokrat Lauterbach na twitteri.

„To, či niekto môže byť darcom krvi, je otázkou rizikového správania, nie otázkou sexuálnej orientácie,“ dodal s tým, že súčasnú zákonnú úpravu považuje za skrytú diskrimináciu.

Poslanecká frakcia sociálnych demokratov (SPD) ministra zdravotníctva podporila. „Doteraz muži nesmú darovať krv, ak v predchádzajúcich štyroch mesiacoch mali sex s novým mužským partnerom, alebo mali sex s viac ako jedným mužským partnerom,“ poznamenala frakcia SPD. „Diskrimináciu queer osôb pri darovaní krvi ukončíme,“ dodala.

Spomínaný zákon pochádza z doby zdravotnej krízy okolo šírenia vírusu HIV, keď bolo sexuálne správanie gejov vnímané ako rizikové. Táto úprava je ale dlhodobo kritizovaná ako diskriminačná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet