Na hlavný obsah

Niektoré lyžiarske strediská dočasne zatvorili alebo obmedzili prevádzku

Na lyžiarsku sezónu vplývajú teplotné rekordy, málo snehu a drahšie energie.

Niektoré lyžiarske strediská dočasne zatvorili alebo obmedzili prevádzku
Na ilustračnej snímke lyžiarske stredisko. Foto: RTVS

Teplotné rekordy, málo snehu a tiež drahšie energie vplývajú na lyžiarsku sezónu. Niektoré strediská dočasne zatvorili alebo obmedzili prevádzku.

Aj lyžiarske strediská v okrese Rožňava bojujú s nedostatkom snehu. Vo Vyšnej Slanej otvorili krátko po Vianociach a od stredy (4. 1.) je už pre lyžiarov zatvorené.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Teploty v posledných dňoch stúpali až na takmer desať stupňov, prírodný sneh sa úplne roztopil. Na celú sezónu majú rezervované lyžiarske kurzy, teraz sa obávajú čo bude.

O niečo viac snehu majú v obci Dedinky, na juhu Slovenského raja. V stredu bol vlek vypnutý pre malý záujem lyžiarov. Za to si svah užili deti na sánkach a boboch.

Tatry

Vysoké teploty trápia aj podtatranské strediská. V Lučivnej odpovedajú denne aj na stovku telefonátov s jedinou otázkou: „ Či ešte stále fungujú.“

Menšie strediská sa snažia udržať lyžovačku na snehu , ktorý vyrobili ešte začiatkom decembra.

„To teplo je enormne vysoké. Teploty dosahujú aj 10 stupňov, mali sme aj takú noc, že sme mali 13 stupňov plus. Keď do toho príde vietor, tak to ako keby ste ten kopec fénovali,“ uviedol Miroslav Šúkola, riaditeľ, Snow park Lučivná.

A dovolenkári sú radi aj za to, čo na zjazdovke zostalo.

V Tatranskej Lomnici či na Štrbskom Plese, kde majú výhodu nadmorskej výšky, si takýto odmäk začiatkom januára nepamätajú. Sneh je síce ako na jar, ale zatiaľ ho majú dostatok.

Počasie robí vrásky na čele nielen lyžiarskym strediskám ale pomýlilo aj prírodu.

„V tomto období by mala byť treskúca zima a pol metra snehu a vlastne boli sa včely preletieť, medvede povychádzali, takéto teploty na január určite nie sú dobré,“ ozrejmil Pavol Majko, poverený riaditeľ Správy TANAP-u.

Orava

Na Orave sú otvorené len najväčšie lyžiarske strediská. Napríklad v Západných Tatrách alebo na Kubínskej holi.

Podmienky na lyžovanie sú stále dobré. Vďaka umelému zasnežovaniu počas prvých mrazov je na Kubínskej holi v prevádzke viac ako polovica z trinástich kilometrov tratí. V prevádzke sú obidve lanovky.

Dočasne tiež museli zatvoriť večerné lyžovanie. Menšie lyžiarske strediská ešte túto sezónu ani neotvorili. Zasnežovanie v Racibore na lyžovačku nestačilo.

Na spustenie prevádzky im budú stačiť dve mrazivé noci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny