Na hlavný obsah

Podľa Švédska Turecko už nemá dôvod nezačať ratifikáciu vstupu do NATO

Povedal to švédsky minister zahraničia Tobias Billström.

Podľa Švédska Turecko už nemá dôvod nezačať ratifikáciu vstupu do NATO
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecko nemá dôvod nezačať ratifikáciu vstupu Švédska a Fínska do NATO. Na okraj Svetového ekonomického fóra v Davose to v utorok (17. 1.) agentúre Reuters povedal švédsky minister zahraničia Tobias Billström.

Jeho fínsky náprotivok Pekka Haavisto zase vyjadril nádej, že pozitívny impulz v tejto veci prinesie tento týždeň cesta šéfa tureckej diplomacie Mevlüta Çavuşoglua do Spojených štátov. Z členských štátov Aliancie doteraz severné rozšírenie NATO nepodpísali Maďarsko a práve Turecko.

Turecký parlament by podľa Billströma mal začať ratifikovať minuloročné prihlášky Švédska a Fínska do NATO. Obe severské krajiny podľa neho splnili záväzky, na ktorých sa dohodli s Tureckom.

„Domnievame sa, že sme už dosiahli bod, keď Švédsko a Fínsko urobili to, k čomu sme sa zaviazali v tomto (trojstrannom) memorande, a nastal čas, aby turecký parlament začal ratifikačný proces,“ povedal švédsky minister.

„Veľmi silno sa domnievame, že sme urobili, o čo nás žiadali. Nevidíme žiadny dôvod na to, aby ratifikačný proces nezačal,“ dodal Billström.

Jeho fínsky náprotivok dúfa, že veci pomôže cesta tureckého ministra zahraničia do USA, plánovaná na stredu (18. 1.). Washington sa pritom podľa Reuters chystá Turecku prípadne predať stíhačky F-16 v hodnote až 20 miliárd dolárov. Niektorí pozorovatelia špekulujú, že kontrakt by mohol byť podmienený zmäkčením postoja Ankary ku švédskej a fínskej žiadosti o vstup do NATO.

Turecko rozšírilo zoznam „teroristov“

„USA nemôžu vyriešiť všetky problémy, ale bolo by dobrým znamením, keby sa Turecko a USA dohodli na tomto vojenskom balíku, ktorý chystajú,“ povedal Haavisto. „Ak dajú zelenú tomuto balíčku, snáď to pomôže členstvu Švédska a Fínska v NATO,“ potvrdil minister.

Severské krajiny sa v memorande z vlaňajšieho júna zaviazali k užšej spolupráci v boji proti terorizmu. Ankara pritom najmä na Švédsko nalieha, aby najskôr rozhodnejšie postupovalo voči teroristom. Za teroristov považuje kurdských radikálov aj skupinu, ktorú viní z pokusu o puč z roku 2016.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok (16. 1.) povedal, že obe severské krajiny musia vyhostiť alebo Turecku vydať až 130 „teroristov“, ak má turecký parlament ich členstvo v NATO ratifikovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet