Na hlavný obsah

Psychicky chorá žena ležala vyše tri roky mŕtva v byte, kým ju niekto našiel

Mala schizofréniu. Myslela si, že jej rodina jej chce ublížiť.

Polícia v anglickom meste Woking našla predvlani v jednom z miestnych bytov pozostatky 38-ročnej ženy, ktorá zomrela už v novembri 2017.

Miestna radnica hovorí o „naozaj tragickom prípade“. Tridsaťosemročná Laura Winhamová trpela schizofréniou a všetci z jej okolia ju „opustili a nechali zomrieť“. O takmer dva roky starom prípade v piatok (27. 1.) informovali britské médiá.

Telo ženy v „mumifikovanom, takmer skeletálnom“ stave objavili britskí policajti, ktorí 24. mája 2021 dostali žiadosť o prehliadku bytu Winhamovej. Nie je jasné, kto polícii podnet dal. Vyšetrovatelia uviedli, že nemajú v tomto prípade žiadne podozrenie na vraždu či zabitie.

Sestra zosnulej Winhamovej Nicky povedala britským médiám, že Laura trpela schizofréniou. Rodina s ňou prestala udržiavať kontakt, pretože Laurina choroba sa zhoršila. Začala sa domnievať, že jej chce jej rodina ublížiť.

V roku 2014 dostali obvodný lekár Winhamovej aj miestne organizácie pre liečbu duševných chorôb vo Wokingu upozornenie, že Laura trpí „neliečenými psychickými problémami“, ktorými sa potom už však žiadna štátna inštitúcia nezaoberala, uviedla rodina zosnulej.

Z dostupných zdrojov sa nevie, prečo sa počas viac ako troch rokov, keď žena ležala mŕtva na zemi, jej rodina nezaujímala o jej stav.

Posledná návšteva

Naposledy živú Winhamovú zrejme videli policajti, ktorí jej byt navštívili v októbri 2017. Úradom vtedy odovzdali správu, že žena „sa zanedbávala, nemala dostatok jedla a pôsobila dojmom, že nemá poňatia o tom, ako požiadať verejné služby o pomoc“.

Záznamy v kalendári, do ktorého si Winhamová písala, skončili dátumom krátko po návšteve policajtov poznámkou: „Potrebujem pomoc“.

Sestra Winhamovej Nicky uviedla, že napriek „varovným signálom“ o jej horšiacom sa zdravotnom stave, pred nimi „všetci zatvárali oči“. „Každý, kto bol v kontakte s Laurou a mal starostlivosť o ňu v nejakej fáze na starosť, od nej dal ruky preč a zabudol na ňu. Opustili ju a ponechali ju na smrť,“ povedala Nicky.

Iftikhar Manzoor, právny zástupca pozostalých, povedal stanici Sky News, že prenájom v Laurinom byte pokrývali dávky na bývanie. Zo záznamov vyplýva, že kontrolu plynu vykonali v januári 2018, dva mesiace po jej smrti.

„Vždy sme dúfali, že sa s profesionálnou starostlivosťou jej stav zlepší a raz sa kontakt medzi nami opäť obnoví. Nikdy sme ani na sekundu neverili, že by sme ju našli mŕtvu na podlahe, kde ležala tak dlho a nikto o tom nevedel,“ povedala sestra Nicky stanici Sky News.

Na žiadosť médií o komentár zatiaľ neodpovedal ani zástupca štátneho zdravotného systému NHS, ani zástupca miestnych sociálnych služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet