Na hlavný obsah

Rakúska prokuratúra sa odvolá proti Stracheho oslobodeniu

Podozrievajú ho z korupcie.

Rakúska prokuratúra sa odvolá proti Stracheho oslobodeniu
Bývalý rakúsky vicekancelár Hainz-Christian Strache. Foto: TASR/AP

Rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA) sa odvolá proti oslobodzujúcemu rozsudku v kauze bývalého rakúskeho vicekancelára a niekdajšieho predsedu protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho.

Agentúre APA to vo štvrtok (12. 1.) oznámila hovorkyňa prokuratúry vyšetrujúca závažnú hospodársku trestnú činnosť a korupciu. Viedenský súd vyniesol oslobodzujúci rozsudok v opakovanom procese v utorok (10. 1.).

Rozhodnutie o oslobodení viny Stracheho a spoluobžalovaného šéfa viedenskej súkromnej kliniky Waltera Grubmüllera nie je právoplatné, poznamenala APA.

Podľa obžaloby vyvíjal Strache tlak na svojich kolegov z pravicovo-populistickej FPÖ, aby umožnili schválenie zákona, vďaka ktorému by Grubmüllerova klinika mohla čerpať prostriedky z verejného zdravotného poistenia. Grubmüller mu mal za to v rokoch 2016 a 2017 poslať dva dary v celkovej výške 12 000 eur.

Podľa súdu ani opakované konanie neposkytlo dôkaz pre korupciu. Súd totiž napríklad nepovažoval za preukázané, že Strache o finančných daroch v čase zákonodarnej iniciatívy vôbec vedel.

Nedostatočne dôkazy?

V odvolacom konaní teraz bude musieť rozhodovať vrchný krajinský súd vo Viedni. Prvostupňový súd vlani Stracheho pôvodne uznal za vinného a uložil mu podmienečný trest 15 mesiacov odňatia slobody, odvolací súd však verdikt zrušil.

Podľa vrchného súdu sa totiž pri prvom pojednávaní prípadu nedostatočne zohľadnili poľahčujúce správy z četov.

Úrady začali preverovať Stracheho počínanie vo verejných funkciách, keď médiá v roku 2019 zverejnili dva roky starú videonahrávku. Na nahrávke Strache pri pobyte na španielskom ostrove Ibiza otvorene hovorí o korupčnom konaní.

Na videu, kvôli ktorému musel odstúpiť z funkcie podpredsedu vlády, sa zmieňuje napríklad o nelegálnom financovaní strany a ponúka údajnej príbuznej jedného z ruských oligarchov zabezpečenie štátnych zákaziek výmenou za protislužby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet