Na hlavný obsah

Spolu s vami zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou, reagovala prezidentka

Ku gratuláciám sa pripojil aj Andrej Babiš.

Spolu s vami zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou, reagovala prezidentka
Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR/AP

Spolu s vami zvíťazila nádej, že slušnosť a pravdivosť môžu byť silou, reagovala prezidentka Zuzana Čaputová na víťazstvo Petra Pavla v českých prezidentských voľbách s tým, že sa teší na ich spoluprácu, spoločné stretnutia a iniciatívy. Napísala to v sobotu (28. 1.) na sociálnu sieť twitter.

Aj strana Sloboda a Solidarita (SaS) gratuluje novému prezidentovi Českej republiky. „Pavel bol počas kampane stelesnením slušnosti. Ako prezidentovi našej najbližšej krajiny mu prajeme, aby bol prezidentom všetkých a dokázal spájať rozdelenú spoločnosť,” uviedol podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Solídny a prozápadný prezident?

„Česká republika si zvolila solídneho a prozápadného prezidenta. Jasná orientácia Pavla je v súčasnej dobe o to dôležitejšia. Taktiež považujem za správne, že bude pokračovať aj blízka spolupráca medzi Slovenskou a Českou republikou. Práve tá je kľúčom k úspechu tak na úrovní V4 ako aj Európskej únie a NATO,” doplnil tímlíder pre zahraničnú politiku SaS Juraj Droba.

Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer ocenil, že Pavel chápe význam partnerstva a spojenectva a jedinečnosť slovensko-českých vzťahov.

„Najvyššieho štátneho postu v Česku sa ujíma osobnosť, ktorá vďaka svojim bohatým skúsenostiam veľmi dobre chápe význam partnerstva a spojenectva. Osobnosť, ktorá vie, aké dôležité je spoločne komunikovať a hľadať riešenia, ale tiež rozumie rizikám a hrozbám, ktorým dnes spoločne čelíme,“ napísal na sociálnej sieti. Pavlovi zaželal k výkonu funkcie mnoho síl a úspechov.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) Pavlovi vo výkone funkcie želá veľa rozvahy a dobrých rozhodnutí. „Verím, že aj touto voľbou, ktorú si naši bratia Česi zvolili, sa ešte väčšmi upevnia vzájomne vzťahy medzi Českou a Slovenskou republikou,“ dodal.

Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger (OĽANO) poukázal na to, že zvíťazili hodnoty Novembra 1989 – pokoj, rozvaha, slušnosť, cieľavedomosť. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„Zvíťazilo hľadanie riešení nad rozsievaním nenávisti. Zvíťazilo spojenectvo a spolupatričnosť nad sebectvom,“ vyhlásil. Doplnil, že sa teší na spoluprácu s novým českým prezidentom.

Zvíťazil kandidát, ktorý reprezentoval hodnoty

V prezidentských voľbách v Českej republike zvíťazil občiansky kandidát, ktorý reprezentoval hodnoty. Uviedol premiér Petr Fiala, ktorý výsledok volieb označil za tretiu výraznú volebnú porážku Andreja Babiša a verí, že je to začiatok konca Babišovej politickej kariéry v Česku. Fiala zároveň poznamenal, že koniec Babišovej éry môže byť ešte „dlhý a nepríjemný“.

„Máme za sebou jednu z najhorších a najodpornejších kampaní v našej novodobej histórii,“ zhodnotil prezidentskú kampaň pred prezidentskými voľbami. „Populizmus sa priamo spojil s extrémizmom,“ vyhlásil Fiala. Vvymenoval, že v kampani sa objavili lži, vyvolávanie strachu aj spochybňovanie medzinárodných záväzkov ČR.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová na Twitteri zablahoželala armádnemu generálovi k víťazstvu v českých prezidentských voľbách, informuje TASR.

Predseda Senátu Miloš Vystrčil si už pol hodinu po zatvorení volebných miestností bol istý volebným víťazstvom Pavla. „Je to doma! Mám radosť, gratulujem PP a ďakujem voličom,“ napísal. O niekoľko minút neskôr vysvetlil, že matematika nepustí a Pavel už nemôže prehrať.

„Vážený pán prezident, blahoželám Vám k víťazstvu v demokratických voľbách. Prajem vám, aby ste boli dobrým prezidentom Českej republiky,“ napísal Miloš Zeman, ktorému sa onedlho skončí druhé funkčné obdobie, v gratulačnom liste.

Zagratuloval mu aj Babiš

Kandidát na prezidenta Českej republiky Andrej Babiš uznal volebnú porážku a zagratuloval svojmu súperovi, armádnemu generálovi vo výslužbe. Svojmu protikandidátovi poprial, aby bol prezidentom všetkých občanov ČR. Babiš to uviedol v sobotu na tlačovej konferencii vo svojom volebnom štábe.

„Vítam vašu vernosť našim európskym hodnotám. Vaše drahocenné skúsenosti v oblastiach bezpečnosti, obrany a medzinárodných vzťahov budú dôležité pre zachovanie a posilňovanie európskej jednoty v podpore Ukrajiny, „uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyeonvá. Ocenila tiež diplomatické skúsenosti niekdajšieho šéfa Vojenského výboru NATO.

„Blahoželám a prajem zvolenému pánu prezidentovi veľa šťastia a síl na čele nášho štátu, nech je prezidentom spájajúcim náš národ a zastupujúcim ho dôstojne v Európe a vo svete v tejto nepokojnej dobe,“ napísala na svojej sociálnej sieti eurokomisárka Jourová.

Pridávajú sa aj prezidenti a prezidentky

„Srdečné blahoželanie k Vášmu zvoleniu za prezidenta Českej republiky. Aj v mene spoluobčanov Vám veľmi srdečne gratulujem,“uviedol nemecký prezident Frank-walter Steinmeier na twitteri.

K zvoleniu hlavou štátu zablahoželal Petrovi Pavlovi rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Vo vyjadrení na svojom twitteri novozvolenému českému prezidentovi zaželal veľa úspechov v napĺňaní zodpovednosti, ktorú mu zverili spoluobčania.

Na spoluprácu sa podľa vlastných slov teší aj maďarská prezidentka Nováková, ktorá tiež na Twitteri zablahoželala Českej republike ako „partnerovi vo V4“ k zvoleniu nového prezidenta.

Nemecký veľvyslanec v Prahe Andreas Künne napísal v reakcii na české prezidentské voľby v sobotu niekoľko tvítov a v mene prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera novozvolenej českej hlave štátu zablahoželal.

Poznamenal, že Pavel zakrátko nastúpi do úradu v nepokojných časoch, pričom však zdôraznil, že vzťahy Česka a Nemecka sú „oporou stability“ v strednej Európe.

Americké veľvyslanectvo v Prahe napísalo na tej istej sociálnej sieti blahoželanie v podobnom duchu: „Gratulujeme Českej republike k zvoleniu Petra Pavla za nového prezidenta. Tešíme se na úzku spoluprácu s generálom Pavlom a na ďalšie posilňovanie vzťahov medzi USA a Českou republikou. Sme priatelia, partneri a spojenci.“ Pridalo k tomu emotikon svalovca.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zablahoželal Pavlovi k „presvedčivému víťazstvu“ v českých prezidentských voľbách. V príspevku na twitteri ocenil Pavlovu podporu Ukrajine a boj proti ruskej agresii. Dodal, že sa teší na osobnú spoluprácu v prospech Ukrajiny, Česka i Európy.

Na spoluprácu Českej republiky a Lotyšska pri posilňovaní krajín, Európskej únie a pri podpore Ukrajiny sa teší po zvolení Pavla aj lotyšský prezident Egils Levits. Napísal to na svojom twitteri. Levits je prvým pobaltským štátnikom, ktorý sa vyjadril k výsledku českých prezidentských volieb.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa pridal ku gratulujúcim štátnikom. „Srdečne vám blahoželám. Naše krajiny spájajú spoločné, hlboko európske hodnoty, ako aj podporu Ukrajiny. V Paríži ste vítaný!“, napísal francúzsky prezident na svojom twitteri vo francúzštine aj češtine.

Aj poľský prezident Andrzej Duda zablahoželal Pavlovi a pozval ho do Varšavy. Kancelária poľského prezidenta potvrdila, že Pavol s Dudou si v spobotu zatelefonovali a hovor sa niesol v dobrej a priateľskej atmosfére. Pavlovi zablahoželal aj poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý zároveň vyzdvihol význam poľsko-českého partnerstva pre regionálnu bezpečnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet