Na hlavný obsah

Švajčiar Meillard prvýkrát vyhral obrovský slalom

Adam Žampa si pripísal body.

Švajčiar Meillard prvýkrát vyhral obrovský slalom
Švajčiarsky lyžiar Loic Meillard. Foto: TASR/AP

Švajčiarsky lyžiar Loic Meillard triumfoval v stredajšom (25. 1.) nočnom obrovskom slalome Svetového pohára. V rakúskom Schladmingu zvíťazil s náskokom 59 stotín sekundy pred krajanom Ginom Caviezelom, tretí skončil domáci Marco Schwarz (+0,81). Slovák Adam Žampa štvrtýkrát v sezóne bodoval, obsadil 27. miesto s mankom 3,91 na víťaza.

Meillard viedol na zjazdovke Planai už po 1. kole, v ktorom si vybudoval pred druhým Caviezelom 64-stotinový náskok, v druhom si vedúcu priečku bez väčších problémov postrážil. Stredajší obrák bol náhradou za zrušené preteky v nemeckom Garmisch-Partenkirchene.

Dvadsaťšesťročný Švajčiar si pripísal druhé víťazstvo v prestížnom seriáli, premiérové v obráku, doteraz jediné prvenstvo dosiahol vo februári 2020 v paralelnom obrovskom slalome v Chamonix.

V priebežnom hodnotení disciplíny zostal Meillard na štvrtom mieste, vedie jeho krajan Marco Odermatt. Ten kraľuje aj celkovému poradiu SP. V súťaži neštartoval, keďže si ešte nestihol doliečiť zranenie kolena, ktoré utrpel v Kitzbüheli.

Žampa bodoval

Adam Žampa štartoval v 1. kole s číslom 40. Od úvodu bol aktívny, dynamický v oblúkoch, do spodnej časti nabral potrebnú rýchlosť a udržal si ju až do cieľa, hoci aj za cenu toho, že zatáčal až pod bránami. S prehľadom sa prebojoval do najlepšej tridsiatky, postúpil 22. časom so stratou 2,94 s na Meillarda.

Druhé kolo za slabšej viditeľnosti sa mu vydarilo menej, v dolnej pasáži sa nevyhol dvom zaváhaniam a priebežne sa zaradil na ôsmu pozíciu s mankom 1,26 s na vedúceho Taliana Hannesa Zingerleho.

Napokon klesol ešte o 19 priečok, za konečné 27. miesto si pripísal do klasifikácie obráku štyri body. Najlepšiu jazdu v 2. kole predviedol Schwarz, ktorý sa z 14. pozície vyhupol až na pódium.

Pretekári sa presúvajú do Cortiny d’Ampezzo, v talianskom stredisku ich čakajú v sobotu (28. 1.) a nedeľu (29. 1.) dva superobrovské slalomy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport