Na hlavný obsah

Trvanie snehovej pokrývky v Alpách sa skrátilo o mesiac

Zistili to talianski vedci.

Trvanie snehovej pokrývky v Alpách sa skrátilo o mesiac
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Snehová pokrývka vo vyšších miestach Álp v súčasnosti leží o mesiac menej, ako je dlhodobý priemer za posledných 600 rokov. Zistili to talianski vedci, ktorí svoje závery publikovali v časopise Nature Climate Change. Na výskum použili analýzu vzoriek borievky obyčajnej rastúcej vo vysokých polohách (2 000 až 2 500 metrov nad morom).

„Objavili sme, že veľmi rozšírená rastlina, borievka obyčajná, sa tiahne v blízkosti pôdy, keď rastie vo vysokých polohách. Vie tak zaznamenať vo svojich letokruhoch trvanie snehovej pokrývky,“ uviedol jeden z autorov štúdie a vedec na univerzite v Padove Marco Carrer.

Vďaka tejto vlastnosti vedci vedeli zostaviť model, ktorý na základe odobratých vzoriek zrekonštruoval trvanie snehovej pokrývky až 600 rokov naspäť.

„To nám umožnilo zistiť, že to, čo zažívame v posledných rokoch, je niečo, čo sa v posledných šiestich storočiach nestalo,“ uviedol ďalší autor výskumu Michele Brunetti z ústavu pre výskum atmosféry a klímy (Isac) v Bologni.

Na základe analýzy vzoriek borievky vedci dospeli k názoru, že za posledných 600 rokov snehová pokrývka vo vysokých polohách v Alpách trvala v priemere 251 dní. Výkyvy medzi jednotlivými rokmi však môžu byť značné.

V niektorých rokoch sneh pokrýval pôdu takmer celý rok, v niektorých potom menej ako 200 dní. Priemer za posledné dve dekády však predstavuje 215 dní, čo je o 36 dní menej ako dlhodobý údaj.

Vedci poukazujú na to, že Alpy a ich snehová pokrývka sú jedným z najvýznamnejších zásob sladkej vody v Európe. Napájajú tiež významné rieky ako Rýn, Dunaj, Rhôna či Pád. Zmeny klímy podľa vedcov ohrozujú životné prostredie v Alpách a zrejme povedú k „dramatickým zmenám“ v horách i nížinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet