Na hlavný obsah

Úmrtia osobností v Číne vyvolávajú otázky o covidových štatistikách

Obavy z podhodnocovania vyjadrila aj WHO.

Úmrtia osobností v Číne vyvolávajú otázky o covidových štatistikách
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rad úmrtí známych osobností v Číne v poslednom čase vyvolal v krajine pochybnosti, či počet obetí choroby COVID-19 nie je podstatne vyšší, ako uvádzajú úrady. Napísal to v piatok (6. 1.) denník The Guardian, ktorý pripomenul napríklad smrť obľúbeného herca Kung Ťin-tchanga z 1. januára či opernej speváčky Čchu Lan-lan z minulého mesiaca.

Obavy, že Peking podhodnocuje svoje covidové štatistiky, vyjadrila už aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Smrť herca Kung Ťin-tchanga, ktorý zomrel vo veku 83 rokov, oplakávali na sociálnych sieťach v posledných dňoch mnohí Číňania. Herec sa preslávil okrem iného vďaka postave otca Kchanga v sitcome Kchangova rodina, ktorý sa v Číne vysielal prvýkrát v roku 2000.

Ešte väčším šokom bola v decembri správa o náhlom úmrtí iba 40-ročnej sopranistky Čchu Lan-lan, ktorá vystupovala aj počas letných olympijských hier v Pekingu v roku 2008. Pekinská vysoká škola operného umenia, kde Čchu vyučovala, v nekrológu napísala, že speváčka podľahla chorobe, ktorej povahu však bližšie nespresnila.

Uvoľnenie opatrení

Čína minulý mesiac po troch rokoch politiky nulového covidu zrušila takmer všetky koronavírusové opatrenia. To viedlo k rýchlemu šíreniu choroby, o ktorom svedčia preplnené nemocnice aj krematória v krajine. Denné prírastky však čínska národná zdravotnícka komisia prestala zverejňovať, úmrtí pacientov s covidom zaznamenala od decembra len 22.

„V poslednom čase zomiera veľa ľudí – či už sú to akademici či celebrity, moji príbuzní alebo blízki priatelia. Experti však tvrdia, že to tak nie je,“ napísal jeden z diskutérov na sociálnej sieti weibo.

Medzi ľuďmi, ktorí zomreli v decembri, je tiež filmový režisér Wang Ťing-kuang, ktorý mal 54 rokov. Rovnako v decembri zomrel 84-ročný scenárista Ni Čen, ktorý napísal scenár k oceňovanému historickému filmu Vyveste červené lampióny (Da hong deng long gao gao gua, 1991).

Čínske štátne médiá informovali aj o decembrovej smrti 37-ročného bývalého futbalistu Wang Žuo-ťia. Trpel cukrovkou a jeho zdravotný stav sa zhoršil, keď sa nakazil covidom, napísal na twitteri korešpondent pracujúci pre nemecké médiá Fabian Kretschmer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet