Na hlavný obsah

V západnej Austrálii pátrajú po kapsli s rádioaktívnym materiálom

Úrady varovali, aby sa ľudia v prípade nálezu k predmetu nepribližovali.

V západnej Austrálii pátrajú po kapsli s rádioaktívnym materiálom
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/ndtvfeed

Strata malej kapsle s rádioaktívnou látkou vyvolala v západnej Austrálii rozsiahle pátranie. Puzdro obsahuje malé množstvo rádioaktívneho cesia-137, ktoré by po dotyku mohlo spôsobiť vážne ochorenie.

Úrady varovali, aby sa ľudia v prípade nálezu k predmetu nepribližovali. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Kapsľa sa stratila niekde medzi mestom Newman a približne 1 400 kilometrov vzdialeným Perthom. Predmet s rádioaktívnym materiálom prevážala dodávka z bane severne od Newmanu medzi 10. a 16. januárom. Látka vo vnútri kapsle sa bežne využíva pri banských prácach, píše BBC.

Nemožno ju použiť ako zbraň

Úrad hasičských a záchranných služieb (DFES) uviedol, že kapsulu nemožno použiť ako zbraň, ale mohla by spôsobiť radiačné popáleniny a spôsobiť ďalšie zdravotné ťažkosti, napríklad rakovinu.

Podľa Andrewa Robertsona, hlavného hygienika a predsedu Rádiologickej rady, panuje najväčšia obava z toho, že predmet niekto zdvihne bez toho, aby vedel, o čo ide.

„Môžu si myslieť, že je to niečo zaujímavé, a nechajú si to, alebo si to nechajú vo svojej izbe, v aute, alebo to niekomu dajú,“ uviedol.

Úrady zverejnili snímku predmetu, ktorá má rozmery šesť krát osem milimetrov. Miesta, kde preprava začínala a končila, prehľadali a úrady sa snažia zistiť presnú trasu cesty a zastávky, aby zúžili pole pátrania.

Každý, kto predmet uvidí, by mal zavolať na číslo DFES. V prípade, že sa domnieva, že prišiel s kapsulou do kontaktu, má okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet