Na hlavný obsah

Výstavba nemocnice na Rázsochách by sa mohla začať v druhom kvartáli 2024

Náklady na výstavbu odhadujú na 263 miliónov eur.

Výstavba nemocnice na Rázsochách by sa mohla začať v druhom kvartáli 2024
Na snímke skelet nemocnice na bratislavských Rázsochách. Foto: TASR

Výstavba novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy by sa predbežne mohla začať v druhom štvrťroku 2024. Vyplýva to zo zámeru projektu, ktorý v stredu (4. 1.) ministerstvo zdravotníctva (MZ) predložilo na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). Predbežné náklady na výstavbu odhadujú na 263 miliónov eur.

Novú univerzitnú nemocnicu navrhujú na území bratislavského Lamača, kde sa stavala pôvodná nemocnica, ktorú čiastočne asanovali v roku 2020. Objekt novej UNB Rázsochy bude kopírovať pôdorys pôvodnej nemocnice. Zastavať sa má plocha s rozlohou vyše 31 000 m2.

„Z hľadiska štruktúry nemocnice sa počíta s približne 695 lôžkami, 20 operačnými sálami, 40 ambulanciami a asi 35 000 hospitalizáciami ročne,“ priblížilo ministerstvo zdravotníctva.

Samotný nemocničný komplex má pozostávať z objektu nemocnice a akademickej budovy. Objekt nemocnice má mať orientáciu na severozápad/juhovýchod.

„Na tejto časti objektu budú osadené dve veže s pôdorysným tvarom písmena H. Objekt bude mať štyri suterénne a sedem nadzemných podlaží a bude do budúcna predpripravený na rozšírenie doplnením tretej H veže, čo by prinieslo navýšenie kapacity o 500 lôžok,“ spresnilo ministerstvo.

Akademická budova je riešená ako viacpodlažný celok orientovaný kolmo na objekt nemocnice, pričom oba objekty sa prepoja „komunikačným tunelom“ prístupným z 3. nadzemného podlažia. „Akademická budova bude pozostávať z piatich suterénov a šiestich nadzemných podlaží,“ doplnil rezort.

Pripomenul, že k navrhovanej činnosti existuje vo vysokom stupni rozpracovaná projektová dokumentácia pre danú lokalitu. „V rámci riešeného územia sa nachádza sieť komunikácií a infraštruktúry, ktorá sa doplní v súvislosti s potrebami predmetnej stavby,“ dodalo MZ.

Predpokladaný termín začatia výstavby je druhý štvrťrok 2024, predpokladaný termín dokončenia je na konci roka 2029.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny