Na hlavný obsah

Zamestnancom bratislavskej záchranky nariadil odstrániť akváriá

Dôvodom malo byť šetrenie energií.

Zamestnancom bratislavskej záchranky nariadil odstrániť akváriá
Na ilustračnej snímke akvárium. Foto: Unsplash

Žiadne vianočné stromčeky a akváriá. Tak znel príkaz dnes už bývalého šéfa bratislavskej štátnej záchrannej zdravotnej služby Imricha Andrásiho. Dôvodom malo byť šetrenie energií nariadené vládou. V prípade neuposlúchnutia niektorým zamestnancom hrozilo odobratie osobných ohodnotení.

Záchranári situáciu riešili so Slobodou zvierat. Tú takýto postup prekvapil. Slovenská komora zdravotníckych záchranárov považuje túto kauzu za absurdnú.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Konflikt medzi pracovníkmi bratislavskej štátnej záchranky a ich manažérom Andrásim sa začal ešte koncom leta. Pre organizačné zmeny a zrušenie príplatkov, ktoré nový šéf nariadil, sa pod petíciu za jeho odvolanie podpísalo takmer 500 ľudí.

Ministerstvo vyhlásilo nové výberové konanie. Jediným kandidátom bol však opäť Andrási. Napätie vyvrcholilo tesne pred Vianocami. A to príkazom na odstránenie akvárií pre šetrenie energiami.

„Hlavný problém bol v tom, že keď nezlikvidujú tie akváriá, tak sa im siahne na osobné ohodnotenia na tri mesiace a že keď ich vedúci pracovníci nedonútia, aby akvária zlikvidovali, tak dostanú nejakým spôsobom kárné opatrenia,“ povedala šéfka odborárov bratislavskej záchranky Zuzana Pukancová.

Reakcia Slobody zvierat

Záchranári sa preto obrátili na Slobodu zvierat. „Sú to stovky rybičiek. Tie tiež nemôžete spláchnuť do záchoda. V podstate naša legislatíva na ochranu zvierat hovorí, že zvieratá, aj ryby, by mali byť usmrcované len dôvodne a bez zbytočného usmrcovania, stresu a odborne, teda veterinárom,“ ozrejmila za Slobodu zvierat Silvia Čaňová.

Akvarista Ivan Hartl považuje snahu o šetrenie energií v deviatich akváriách za nezmyselnú. „Pokiaľ svietia LED svetlami, tak to majú ešte jednoduchšie. Pokiaľ to vyhrievajú tie novodobé vyhrievače, tak už majú termostaty. To znamená, že keď dosiahne tú teplotu, ktorú má akvárium mať, tak ohrievač sa vypne. Čiže nie je to nič katastrofálne,“ informoval.

Peter Strcula zaoberajúci sa pracovnoprávnym poradenstvom za príkazmi vidí šikanu zo strany zamestnávateľa, teda bossing.

„Za bossing sa považuje buď znevýhodňovanie jednotlivca alebo nejaká šikana, alebo znepríjemňovanie práce celej skupine. Vedúci má vytvoriť pracovné prostredie, kde sú ľudia motivovaní a podávajú čo najlepší výkon. Požadovať od svojich ľudí, aby utratili zvieratá, ktoré nemajú vplyv na ich prácu, sa tak môže považovať za úmyselné znevýhodňovanie pracovného prostredia,“ ozrejmil.

Bratislavskú štátnu záchranku zatiaľ dočasne povedie Dagmar Tomčániová. Jej snahou bude podľa hovorkyne záchranky Dariny Schrekovej nájsť riešenie prijateľné pre všetkých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál