Na hlavný obsah

Štát tlmí zdražovanie, problém sa tým podľa analytikov len odďaľuje

Rok 2022 poznačilo zdražovanie, aké na Slovensku 20 rokov nebolo.

Štát tlmí zdražovanie, problém sa tým podľa analytikov len odďaľuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V novembri sa inflácia dostala nad 15 percent. Štát síce výrazné zdražovanie tlmí, no podľa analytikov sa tým problém vysokých cenoviek iba odďaľuje.

Doznievajúca pandémia, nedostatok materiálov a napokon od konca februára vojna na Ukrajine, ktorá spustila energetickú krízu. Výsledok? Zdražovanie, aké tu vyše 20 rokov nebolo. Inflácia koncom roka prekročila 15 percent.

„Najvýraznejšiemu zdraženiu čelili potraviny. Samozrejme, výrazný nárast zaznamenali ceny za bývanie a energie,“ uviedla analytička 365.banky Jana Glasová. Podľa analytika Tatra banky Tibora Lörincza, „nebyť týchto dvoch položiek, inflácia by bola okolo 5 percent, čo je stále veľa“.

Štát prišiel s riešením, ako zmierniť dosah drahých energií na domácnosti. Zmrazená cena elektriny, plyn a teplo len s miernym zdražením. Nastavené ceny by mohli udržať životnú úroveň ľudí.

„V ďalších rokoch to nevidíme ružovo. V roku 2024 by priemerná inflácia mohla byť niekde na úrovni 9 percent a v roku 2025 niekde medzi 3 a 4 percentami,“ povedal guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Obchodníci, výrobcovia, všetci potrebujú energie. Ak budú oni pracovať s vyššími cenami energií, budú to musieť nejako zakomponovať aj do cien tovarov a služieb,“ skonštatovala analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Napriek výraznému zdražovaniu, dobrou správou je, že reálne mzdy by už v najbližšom období nemali klesať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika