Na hlavný obsah

Benátky, ktoré pravidelne čelia povodniam, majú v súčasnosti opačný problém

Kanály začínajú pre nedostatok dažďa vysychať.

Benátky, ktoré pravidelne čelia povodniam, majú v súčasnosti opačný problém
Na snímke nízka hladina v jednom z tamojších vodných kanálov v Benátkach. Foto: TASR/AP

Talianske Benátky, ktoré pravidelne čelia problémom s povodňami, majú v týchto dňoch opačný problém. Nízka hladina znemožňuje plavbu gondol, vodných taxíkov a sanitiek po niektorých z tamojších vodných kanálov. V utorok (21. 2.) o tom informoval denník The Guardian.

Za terajšie problémy v Benátkach môže kombinácia viacerých faktorov – nedostatok dažďa, systém vysokého tlaku, spln mesiaca a morské prúdy.

Suchá zima

Týždne suchého zimného počasia vyvolali obavy, že Taliansko môže čeliť už druhý rok po sebe suchu. Mimoriadne sucho počas minulého leta spôsobila len polovica bežných snehových zrážok v Alpách.

Pozrite si fotogalériu z talianskych Benátok:

Talianske rieky a jazerá preto trpia veľkým nedostatkom vody, uviedla v pondelok (20. 2.) environmentálna skupina Legambiente.

Najdlhšia talianska rieka Pád, ktorá tečie z Álp do Jadranského mora má v tomto ročnom období o 61 percent menej vody ako zvyčajne, tvrdí Legambiente. V lete bol pre sucho v oblastiach okolo rieky vyhlásený núdzový stav.

Treba 50 dní dažďa

„Nachádzame sa v situácii nedostatku vody, ktorý narastá od zimy 2020 až 2021,“ citoval denník Corriere della Sera odborníka na klimatické otázky Massimiliana Pasquiho z vedeckého výskumného inštitútu CNR.

„V severozápadných regiónoch potrebujeme ďalších 500 milimetrov. Potrebujeme 50 dní dažďa,“ dodal.

Hladina jazera Lago di Garda v severnom Taliansku klesla na rekordne nízku úroveň a na malý ostrov San Biagio sa dá dostať suchou nohou. Počasie v západnej Európe už 15 dní ovláda anticyklóna, ktorá prináša mierne teploty, aké sa bežne vyskytujú až koncom jari.

Najnovšie predpovede počasia však naznačujú, že v najbližších dňoch prídu do Álp veľmi potrebné zrážky v podobe dažďa a snehu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet