Na hlavný obsah

Biatlon-MS: Fenomenálny Bö získal aj štvrté zlato

Nezabránili mu v tom ani dve chyby na strelnici.

Biatlon-MS: Fenomenálny Bö získal aj štvrté zlato
Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö. Foto: TASR/AP

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö získal vo štvrtom štarte na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberhofe už štvrté zlato. Po triumfoch v miešanej štafete, šprinte a stíhačke vyhral aj utorkové (14. 2.) vytrvalostné preteky mužov na 20 km v čase 49:57,5 minúty.

Nezabránili mu v tom ani dve chyby na strelnici, ktoré zmazal výnimočným bežeckým výkonom. Obhajca titulu Sturla Holm Laegreid, taktiež z Nórska, minul jeden terč a zaostal o 1:10,7 minúty.

Bronz získal o štyri desatiny pomalší Švéd Sebastian Samuelsson.Slovák Michal Šima nazbieral tri trestné minúty a skončil na 71. mieste.

J. T. Bö je v prebiehajúcej sezóne i v Oberhofe na bežkách bezkonkurenčný a tak ho o ďalšie zlato mohla pripraviť len pokazená streľba. Pri jeho traťových časoch však jeho súperi potrebovali pri vlastnej čistej streľbe, aby chyboval aspoň dvakrát a ani to nemuselo stačiť.

Dvadsaťdeväťročný Nór zvládol úvodnú ležku čisto a ihneď si vypracoval niekoľkosekundový náskok. Na stojke minul jeden terč, ale i s trestnou minútou bol stále pred súpermi. Na druhej ležke však nesklopil štvrtý terč a takmer ani piaty a doprial divákom drámu.

Šancu na zlato tak dostali Laegreid, Quentin Fillon Maillet i Samuelsson. Nór i Francúz boli pred záverečnou položkou bezchybní, ale zhodne nesklopili posledný dvadsiaty terč. Švéd mal jednu chybu už predtým, stojku na konci zvládol a do cieľa prišiel tesne za Laegreidom. Fillon Maillet mal horší beh a za dvojicou zaostal o dvadsať sekúnd.

Do medailového poradia mohol prehovoriť ešte Tarjei Bö, no na záverečnej položke pridal svoju druhú chybu. Z ďalších pretekárov s vyššími štartovými časmi už nikto nesiahal na pódium.

Sedem medailí na jednom šampionáte nezískal ešte nikto

Johannes Thingnes Bö tak má vykročené k perfektnému šampionátu. Na MS môže nastúpiť dokopy na sedem disciplín a po štyroch má na konte štyri zlaté. Určite nevynechá záverečnú individuálnu súťaž – preteky s hromadným štartom a ani mužskú štafetu, kde sú Nóri obrovskí favoriti.

Otázne je, či sa predstaví aj vo štvrtkovom mixe dvojíc. Sedem zlatých nezískal na jednom šampionáte ešte nik. V utorok mal Bö najrýchlejší bežecký čas – 44:30,9 minúty. Druhý najlepší Jeremy Finello zo Švajčiarska naňho stratil až 1:46,54 min, Laegreid vyše dve a štvrť minúty.

Na štarte boli aj dvaja slovenskí reprezentanti. Michal Šima zvládol prvú polovicu trate s dvoma chybami, na poslednej stojke pridal tretiu a nakoniec obsadil 71. miesto (+8:56,4 min). Matej Kazár, ktorý ukončil profesionálnu kariéru už pred štyrmi rokmi, minul dokopy štyri terče a s mankom 12:43,8 min obsadil 95. miesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport