Na hlavný obsah

Bielorusko sa zapojí do vojny na Ukrajine, len ak ho niekto napadne

Povedal to prezident krajiny Alexandr Lukašenko.

Bielorusko sa zapojí do vojny na Ukrajine, len ak ho niekto napadne
Bieloruský prezident Alexandr Luakšenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko sa zapojí do bojov na Ukrajine po boku Rusov zatiaľ iba v prípade, že ho napadnú, povedal bieloruský vodca Alexandr Lukašenko. Odpoveď na akúkoľvek agresiu proti Bielorusku bude podľa neho tvrdá, informovala bieloruská štátna agentúra Belta.

Bielorusko, ktoré je najbližším spojencom Ruska, síce nevyslalo svojich vojakov do vojny proti Ukrajine, ale poskytlo Moskve k útoku proti susednej krajine svoje územie a letisko. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev. Ukrajina sa obáva, že by sa Bielorusko mohlo do vojny zapojiť na strane Ruska ešte intenzívnejšie.

„Som pripravený bojovať spoločne s Rusmi z územia Bieloruska zatiaľ len v jedinom prípade: Ak odtiaľ (z Ukrajiny) príde jediný vojak zabíjať mojich ľudí,“ povedal Lukašenko. „Ak sa dopustí agresie proti Bielorusku, bude nasledovať tvrdá odpoveď,“ dodal. Toto podľa neho neplatí len pre Ukrajinu, ale všetkých susedov Bieloruska.

Bieloruský vodca zároveň poprel zvesti o chystanej mobilizácii v krajine. Podľa neho môžu Bielorusi v tejto veci „žiť úplne pokojne“. „Ak pocítime hrozbu vojny, vykonáme mobilizáciu. Zatiaľ žiadna takáto hrozba neexistuje,“ povedal Lukašenko.

Lukašenko v januári bez bližších podrobností uviedol, že Kyjev ponúkol Minsku uzavretie zmluvy o neútočení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na to uistil, že Ukrajina sa nechystala, ani nechystá napadnúť susednú krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet