Na hlavný obsah

Extáza a halucinogénne huby dostanú v Austrálii zelenú

Ide však len o medicínske účely, nie rekreačné užívanie.

Extáza a halucinogénne huby dostanú v Austrálii zelenú
Ilustračná snímka. Foto: Twitter

Austrálsky úrad pre kontrolu liečiv (TGA) v piatok (3. 2.) oznámil, že psychedelické látky extáza (MDMA) a psilocybín, vyskytujúci sa v halucinogénnych hubách, sa čoskoro budú využívať na liečbu depresie a posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD).

Podľa TGA totiž existujú „dostatočné dôkazy o  ich potenciálnych prínosoch pre určitých pacientov“. Informovala o tom agentúra AFP.

Austrálski psychiatri budú môcť predpisovať obe tieto látky od júla tohto roku. V súčasnosti patria v Austrálii medzi „zakázané látky“ a môžu sa využívať len počas prísne kontrolovaných klinických štúdií.

Úrad TGA uviedol, že tieto látky sú „relatívne bezpečné“, ak sa podávajú v zdravotníckom prostredí. Dokážu pritom vyvolať „zmenený stav vedomia“, ktorý by mohol pomôcť určitým kategóriám pacientov.

Pomoc s depresiami a traumou

Mike Musker, výskumník pôsobiaci na University of South Australia, kde sa venuje duševnému zdraviu a prevencii samovrážd, rozhodnutie TGA privítal ako „dlho očakávaný“ krok.

Poukázal na to, že mnoho ľudí – najmä vojnových veteránov a ľudí, ktorí pracovali v záchranárskych službách – trpí PTSD a depresiou, pričom bežné psychiatrické lieky im nezaberajú a neposkytujú úľavu.

Musker priblížil, že extáza a halucinogénne huby „znižujú zábrany“. Mnohým ľuďom by mohli pomôcť pri spracovávaní ťažkých spomienok a predstáv.

Zástancovia využitia týchto látok v medicíne dúfajú, že jedného dňa sa budú dať okrem liečby depresie a PTSD využívať aj pri liečení závislosti na alkohole, obsedantno-kompulzívnej poruche či porúch príjmu potravy.

AFP pripomína, že extázu a psilocybín na lekárske účely už povolili Kanada či Spojené štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet