Na hlavný obsah

FBI prehľadávala univerzitu, kde študoval Biden

Pátrala po tajných dokumentoch.

FBI prehľadávala univerzitu, kde študoval Biden
Americký prezident Joe Biden reční na Univerzite v Delaware. Foto: TASR/AP

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) v posledných týždňoch prehľadával Univerzitu v Delaware. Pátral po tajných dokumentoch v rámci vyšetrovania možného zlého zaobchádzania s citlivými vládnymi materiálmi a záznamami, ktorého sa mohol dopustiť prezident Joe Biden.

V stredu (15. 2.) to tlačovej agentúre AP povedala nemenovaná osoba oboznámená so situáciou, ktorá nemá poverenie o tejto záležitosti verejne hovoriť. Osoba neuviedla, či FBI našla nejaké tajné dokumenty. O pátraní na univerzite ako prvá informovala americká spravodajská televízia CNN.

Na spomínanej univerzite Biden študoval. Biden v roku 2011 venoval škole svoje záznamy nazhromaždené počas 36 rokov práce v americkom Senáte. Dokumenty univerzite doručili 6. júna 2012, ako sama uviedla. Zverejnila aj fotografie očíslovaných škatúľ, ako ich vykladajú v univerzitnom areáli.

Na základe podmienok Bidenovho daru zostanú záznamy zapečatené ešte dva roky po tom, čo sa stiahne z verejného života.

Bidenove záznamy zo Senátu nepodliehajú zákonu o prezidentských materiáloch, hoci aj na ne sa vzťahuje zákaz zlého zaobchádzania s utajovanými informáciami.

Biely dom agentúre AP uviedol, že otázky má smerovať ministerstvu spravodlivosti, ktoré sa však k záležitosti odmietlo vyjadriť. Zatiaľ na žiadosť o odpovede nereagovala ani univerzita.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet