Na hlavný obsah

Február 1948 znamenal prehru demokracie na viac ako 40 rokov

Presne pred 75 rokmi moc vo vtedajšom Československu prevzala komunistická strana.

Február 1948 znamenal prehru demokracie na viac ako 40 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Presne pred 75 rokmi moc vo vtedajšom Československu násilne prevzala komunistická strana. Tento zlom komunisti 40 rokov oslavovali ako víťazný február. Predchádzala mu likvidácia slovenskej demokratickej strany.

Štátna bezpečnosť ju politickou intrigou nepravdivo obvinila zo spolupráce s ľudáckym exilom. Rastúce napätie vo vláde Klementa Gottwalda vyústilo 25. februára 1948 do zmien.

Hádky a rastúce napätie v kabinete Klementa Gottwalda viedli napokon k demisii 14 demokratických ministrov. Prezident Edvard Beneš ich rezignáciu prijal.

Február 1948 naoko pôsobil ako demokratická obmena. V skutočnosti išlo o puč. Nik nehrozil prevratom, komunisti napriek tomu obsadili kľúčové body – pošty, mosty, rozhlas.

Akčné výbory bleskovo menili ľudí na úradoch a ministerstvách. Kto nebol komunista, musel ísť preč. Podľa vzoru Moskvy boli v politických monstersprocesoch odsúdené desať tisícky ľudí. Z politických dôvodov popravili 248 osôb. Medzi nimi jedinú ženu Miladu Horákovú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Čistky neobišli ani strojcov februárového puču. Trest smrti za údajnú špionáž a velezradu dostal aj druhý najmocnejší muž strany Rudolf Slánsky či minister zahraničných vecí Vladimír Klementis, ktorého z fotiek dokonca vyretušovali.

Časť národa dúfala, že ide o prechodné obdobie a na jar očakávala demokratické voľby. Jednotná kandidátka národného frontu však už neumožňovala voliť opozíciu. Víťazný február znamenal prehru demokracie na viac ako 40 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko