Na hlavný obsah

Firmy s vysokou spotrebou energií by mohli získať novú podporu od štátu

Rezort hospodárstva by na kompenzácie malo mať zhruba 600 miliónov eur.

Firmy s vysokou spotrebou energií by mohli získať novú podporu od štátu
Na ilustračnej snímke zamestnanec fabriky. Foto: RTVS

Firmy s vysokou spotrebou energií by mohli získať novú podporu od štátu. Poverený minister hospodárstva Karel Hirman a zástupcovia najväčších zamestnávateľov rokovali o tom, ako sa má rozdeliť 600 miliónov eur.

V rámci doteraz predstavených energodotácií bude môcť jedna firma získať podporu najviac 200 000 eur mesačne. Veľké fabriky, ktoré tvoria kostru priemyslu, však bežne spotrebujú energie v hodnote miliónov eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Firmy, ktoré patria do špeciálnych kategórií, majú väčšie nároky na elektrickú energiu a majú zároveň pokles prevádzkového zisku, tak tie by mohli mať aj väčšiu formu pomoci,“ uviedol Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priem. zväzov a dopravy SR.

Rezort hospodárstva poslal schému na schválenie do Bruselu koncom decembra. Európska komisia dala súhlas minulý týždeň. Presné detaily bude ešte dolaďovať pracovná skupina.

„Bližšie podmienky a jednotlivé finančné limity stanoví výzva. Podmienky budú pripravené v spolupráci so zástupcami zväzov a zamestnávateľov tak, aby sa stanovili čo najoptimálnejšie. Už v nasledujúcich dňoch preto budú s týmto cieľom zástupcovia zväzov distribuovať podnikateľským subjektom dotazníky, a to na zozbieranie potrebných informácií a dát,“ ozrejmila Mária Pavlusík, hovorkyňa ministerstva hospodárstva SR.

Vhodné nastavenie referenčného obdobia bude dôležité, keďže rôzne fabriky nakupovali elektrinu v rôznom čase.

„Niektorí mali ťažšie časy na jeseň minulého roku, niektorí ich prežívajú práve teraz. A treba dobre rozhodnúť za aké časové obdobie by tá pomoc pre firmy mohla byť pridelená,“ dodal Lasz.

Ministerstvo hospodárstva by na kompenzácie pre veľkých spotrebiteľov energií malo mať k dispozícii zhruba 600 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko