Na hlavný obsah

Kremeľ kritizuje Európsku úniu za najnovší balík protiruských sankcií

Zameriavajú na dovedna 121 jednotlivcov a entít.

Kremeľ kritizuje Európsku úniu za najnovší balík protiruských sankcií
Na snímke vysvietený Kremeľ v Moskve. Foto: TASR/AP

Kremeľ kritizoval v pondelok (27. 2.) Európsku úniu v súvislosti s najnovším balíkom sankcií proti Rusku za jeho vojenskú intervenciu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

„Toto všetko je samozrejme absurdné,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Odpovedal novinárom na otázku o nových trestných sankciách, ktoré sa zameriavajú na dovedna 121 jednotlivcov a entít vrátane troch ruských bánk.

V poradí už desiaty balík sankcií proti Moskve obsahuje aj obmedzenia v oblasti obchodu. O dohode veľvyslancov členských krajín EÚ informovalo ešte v piatok (24. 2.) neskoro večer švédske predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Balík obsahuje cielené obmedzenia

Západné krajiny sa podľa Peskova – ako to podľa neho vyplýva z ich „nelogického zoznamu“ – usilujú nájsť čoraz viac ľudí a entít, ktoré by mohli sankcionovať. „Hovoríme o takých kvalifikovaných ľuďoch, ktorým zaradenie na tento zoznam nespôsobí žiadne nepríjemnosti,“ povedal hovorca Kremľa.

Desiaty balík obsahuje podľa vyhlásenia Štokholmu „cielené obmedzenia proti jednotlivcom a subjektom, ktoré podporujú vojnu, šíria propagandu alebo dodávajú drony, ktoré Rusko vo vojne používa“.

Švédske predsedníctvo v Rade EÚ uviedlo, že nový balík obsahuje „najprísnejšie a najrozsiahlejšie sankcie, aké sa kedy s cieľom pomôcť Ukrajine zvíťaziť vo vojne zaviedli“.

Zaradenie na sankčný zoznam tiež znamená zmrazenie aktív v EÚ a zákaz vzťahujúci sa na udeľovanie víz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet