Na hlavný obsah

Macron chce, aby Rusko prehralo. Nechce však, aby bolo rozdrvené

Vyzval Západ na zvýšenie vojenskej podpory Kyjevu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj.
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj.Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotňajšom (18. 2.) rozhovore s francúzskymi médiami vyhlásil, že si želá porážku Ruska vo vojne proti Ukrajine. Nechce však, aby bolo Rusko rozdrvené. Informoval o tom v nedeľu (19. 2.) spravodajský server BBC News.

Podľa neho Macron zároveň vyzval západné krajiny na zvýšenie vojenskej podpory Kyjevu a uviedol, že je pripravený na dlhotrvajúcu vojnu.

„Chcem, aby Rusko na Ukrajine prehralo a aby Ukrajina vedela brániť svoje pozície,“ uviedol Macron v rozhovore s denníkom Le Journal du Dimanche. Zároveň však kritizoval tých, ktorí si želajú rozšírenie vojny na ruské územie s cieľom „rozdrviť“ Rusko.

„Na rozdiel od niektorých ľudí si nemyslím, že za cieľ musíme mať totálnu porážku Ruska, útoky na Rusko na jeho vlastnej pôde,“ poznamenal Macron. „Títo ľudia chcú predovšetkým Rusko rozdrviť. Francúzsko nikdy nezaujímal takýto postoj a nikdy to jeho postoj nebude,“ dodal.

Vo svojom piatkovom (17. 2.) vystúpení na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii Macron zdôraznil, že dialóg s Ruskom teraz nie je možný, mierové rozhovory by však mali byť konečným cieľom. Podpora ukrajinského boja zo strany spojencov je jediným spôsobom, ako „prinútiť Rusko k návratu k rokovaciemu stolu a nastoliť trvalý mier“.

Macron tiež odmietol možnosť zmeny režimu v Rusku, keď vyhlásil, že podobné snahy vo svete sa skončili „úplným neúspechom“.

Pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu viedol Macron mnohohodinové rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Zostal jedným z mála západných lídrov, ktorí s Putinom udržiavali priamy kontakt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet