Na hlavný obsah

Mimoriadna situácia naďalej trvá v približne deväťdesiatich obciach Žilinského kraja

Na vyvážanie snehu z centier obcí museli povolať nákladné autá.

Mimoriadna situácia naďalej trvá v približne deväťdesiatich obciach Žilinského kraja
Na ilustračnej snímke vyvážanie snehu. Foto: RTVS

Po víkendovej snehovej kalamite sa obyvatelia aj samosprávy pustili do odstraňovania jej následkov. Mimoriadna situácia naďalej trvá v približne deväťdesiatich obciach Žilinského kraja. Na vyvážanie snehu z centier obcí museli povolať nákladné autá.

Na Orave prestalo snežiť v nedeľu (5. 2.) popoludní. Ľudia aj samosprávy si tak mohli po trojdňovej výdatnej snehovej nádielky vydýchnuť. Od snehu už vyčistili hlavné príjazdové komunikácie a ulice. Teraz sa sústreďujú na odstraňovanie snehu z chodníkov pomocou snežných fréz.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Už sa nám naozaj nedalo niektoré ulice štandardnou údržbou udržiavať. Museli sme nasadiť frézy na rozšírenie týchto ulíc, traktorbágre, nakladače a začali sme s odvozom snehu aj z centra obce,“ uviedol Marek Majdiš, starosta Oravskej Lesnej.

Potrebujú ešte minimálne dva dni

Na odstránenie snehu v obci potrebujú ešte minimálne dva dni. Pripraviť sa musia aj na prípadné ďalšie sneženie.

V okolí ulíc a ciest sú vysoké snehové mantinely. Sneh už nemajú kam odhŕňať. „Je to dosť problém v Oravskej lesnej, sneh nie je kde skladovať. Hľadáme ochotných vlastníkov pozemkov, ktorí sú ochotní nám pomôcť, s tým, že ten sneh v dostupnosti máme kde umiestniť,“ dodal Majdiš.

Miestnemu podnikateľovi počas víkendu ťažký sneh prelomil strechu vo výrobnej hale. Samospráva chce objednať špecialistov, ktorí môžu pracovať vo výškach, aby zhodili sneh z verejných budov.

Ťažkú techniku si obec musí objednávať od podnikateľov. Náklady potrebné na odstránenie snehovej kalamity počas mimoriadnej situácie bude samosprávam kompenzovať štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko