Na hlavný obsah

Najväčšou výzvou slovenskej justície je uplatňovanie paragrafu 363, tvrdí Via Iuris

Slovensko nesplnilo ani jedno z odporúčaní EK.

Najväčšou výzvou slovenskej justície je uplatňovanie paragrafu 363, tvrdí Via Iuris
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko nesplnilo ani jedno z odporúčaní Európskej komisie (EK) v oblasti právneho štátu. Vyplýva to z hodnotenia za minulý rok. Správu vypracovalo občianske združenie Via Iuris.

Via Iuris považuje za najväčšiu výzvu slovenskej justície uplatňovanie paragrafu 363 trestného poriadku. Generálny prokurátor Maroš Žilinka používal paragraf nepredvídateľne, čo výrazne ovplyvnilo vyšetrovanie korupčných káuz.

,,Ak generálny prokurátor používa paragraf 363 netransparentne a verejnosť nerozumie odôvodneniam jeho rozhodnutí, o to menej dôveruje, že koná zákonne a v súlade s právnym poriadkom,“ upozornila Katarína Batková, výkonná riaditeľka Via Iuris

„Je tu rozbehnutý proces trestného poriadku a jeho novelizácie,“ skonštatoval Viliam Karas (nom koalície), dočasne poverený minister spravodlivosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Via Iuris kritizuje aj to, že poslanci v poslednom období často obchádzali legislatívny proces. „Veľmi časté využívanie skrátených legislatívnych konaní, a to bez akejkoľvek odbornej diskusie. Mnohé zákony ktoré má predkladať vláda, predkladajú poslanci. Legislatívne konanie sa tak deje iba na pôde parlamentu,“ zdôraznila Batková.

„Vždy, pri každej jednej príležitosti, som sa prihováral za to, aby išli všetky zákony riadnym legislatívnym procesom,“ obhajuje sa Karas.

Podľa hodnotenia Via Iuris na Slovensku stále chýbajú zákony, ktoré by chránili novinárov a LGBT+ ľudí. Ohrozená je aj sloboda médií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko