Na hlavný obsah

Niektoré vlaky a električky budú môcť viesť aj devätnásťroční. Má to vyriešiť nedostatok strojvodcov

Na Slovensku chýba približne 150 rušňovodičov.

Niektoré vlaky a električky budú môcť viesť aj devätnásťroční. Má to vyriešiť nedostatok strojvodcov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vek rušňovodičov sa pri električkách a pomalších vlakoch zníži na 19 rokov. Rozhodla o tom vláda. S návrhom na zmenu prišiel rezort dopravy. Od zníženia veku si sľubuje aspoň čiastočné vyriešenie problému s nedostatkom strojvodcov.

V osobnej a nákladne železničnej doprave aktuálne na Slovensku chýba približne 150 rušňovodičov. Ministerstvo dopravy chce problém vyriešiť znížením vekovej hranice na vedenie vlaku. Zmena sa bude týkať len súprav, ktoré nepresiahnu maximálnu rýchlosť 65 kilometrov za hodinu.

„Všetky naše železničné spoločnosti majú nedostatok rušňovodičov. Prísne pravidlá platia aj v depách a pri posune vlakov. Čiže napríklad obraty vlakov, posúvanie vlakov. Keď sa takto zaučia po skončení školy a dovŕšia vek 20 rokov, tak potom môžu nastúpiť ako hotoví rušňovodiči,“ hovorí Jaroslav Kmeť (nom. Sme rodina), štátny tajomník ministerstva dopravy.

Každý rušňovodič musí absolvovať psychotesty a lekársku prehliadku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Z neuropsychologického hľadiska nie je veľký rozdiel medzi osobou ktorá má 20 rokov a ktorá má 19 rokov, vzhľadom na to, že časti mozgu, ktoré regulujú vyvodzovanie dôsledkov dozrievajú vo veku 28-30 rokov,“ vysvetľuje neuropsychológ Robert Krause.

Zníženie vekovej hranice pre rušňovodičov bude platiť len na Slovensku. Ostatné krajiny Európskej únie majú nastavený systém od 20 rokov. Od jesene tohto roka sa pre rušňovodičov zjednoduší systém stredoškolského vzdelávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko