Na hlavný obsah

Odborníci upozorňujú rodičov, aby nepodcenili očkovanie detí proti osýpkam

Neuvedomujú si závažnosť takýchto ochorení.

Odborníci upozorňujú rodičov, aby nepodcenili očkovanie detí proti osýpkam
Na ilustračnej snímke očkovanie dieťaťa. Foto: Unsplash

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) potvrdil v Bratislave dva prípady osýpok u malých detí – dvojročného a deväťmesačného. Obe pre svoj nízky vek a zdravotné komplikácie neboli zaočkované. Sú v opatere lekárov.

Odborníci opäť upozorňujú rodičov, aby nepodcenili očkovanie. V dvadsiatich percentách prípadov môže byť infekcia osýpok u detí s komplikáciami. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Kým jedno dieťa sa nakazilo v zahraničí, v druhom prípade prišlo k prenosu pravdepodobne na detskej pohotovosti Národného ústavu detských chorôb v Bratislave ešte v 18. januára po 19.30 h večer.

ÚVZ SR preto vyzýva na obozretnosť rodičov, ktorí sa v tomto čase nachádzali v čakárni. „V prípade príznakov ochorenia osýpok, aby kontaktovali lekára dieťaťa, ktorý určí ďalší postup,“ priblížil Marek Eliáš z odboru komunikácie úradu.

Aké sú príznaky ochorenia?

Inkubačný čas ochorenia je 8 až 15 dní. „Ochorenie sprevádza zvýšená teplota, zapálené a opuchnuté oči, nádcha či kašeľ. Objavuje sa výsyp, ktorý je typicky škvrnitý a ružovej až červenej farby. Postihuje celé telo,“ vysvetlila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová.

Odborníci aj v tejto súvislosti opäť pripomínajú dôležitosť očkovania. Na Slovensku je síce povinné, no v prípade osýpok sa však najviac odmieta.

„Upozorňujeme aj všeobecných lekárov pre deti a dorast, aby brali do úvahy možnosť ochorenia na osýpky. Rovnako, aby zdôrazňovali význam pravidelného povinného očkovania detí. Udržiavanie úrovne zaočkovanosti nad 95 percentami zabraňuje šíreniu osýpok v populácii,“ vysvetlil Eliáš.

Mnohí ochorenie podceňujú

Prokopová si myslí, že rodičia si v súčasnosti neuvedomujú závažnosť ochorení, ako aj v prípade osýpok. Situáciu podceňujú s tým, že pre dieťa je lepšie, ak chorobu prekoná prirodzeným spôsobom.

„Až 20 percent detí s osýpkami má komplikácie. Určite by som nechcela, aby medzi nimi bolo aj moje dieťa,“ upozorňuje.

Pre dosiahnutie kolektívnej imunity musí byť preočkovanosť v populácii aspoň 95 percent. Podľa údajov z roku 2021 však pod túto hranicu klesla napríklad v okresoch Zvolen, Myjava, Levoča, Žiar nad Hronom či Bratislava V.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál